8 عادت بد در مطالعه

آماده‌اید تا برای همیشه از شر عادت‌های اشتباهی که در مطالعه‌کردن دارید خلاص شوید؟ شاید در طول سالیان سال به چند روش ناکارآمد و اشتباه مطالعه‌کردن عادت کرده باشید.

شاید از همواره استرس‌داشتن و سردرگم‌بودن خسته شده‌اید، یعنی فرقی نمی‌کند هر چقدر هم که مطالعه کنید بازهم از بقیه رقبا عقب هستید.

خب یه خبر خوب برایتان دارم…

با استراتژی‌ها و طرز فکر صحیح می‌توانید به موفقیت تحصیلی دست یابید.

با ترک 8 عادت مطالعه‌ی اشتباه که در این مقاله موردبحث قرار خواهد گرفت، دانش آموز بهتری خواهید شد و برای زندگی بعد از تحصیل نیز آمادگی بیشتری کسب خواهید کرد.

بنابراین در اینجا قصد داریم لیستی از عادات اشتباه مطالعه در بین دانش‌آموزان را بررسی کنیم. و درعوض بنده با مطرح‌کردن راهنمایی‌هایی به شما خواهم گفت به‌جای این عادات غلط چه اقداماتی باید انجام دهید تا بتوانید از همین امروز در جهت کسب نمره‌ی بهتر قدم بردارید.

عادت اشتباه شماره‌ی 1: تعویق تا آخرین لحظه

عادت دارید مطالعه‌ی کتاب درسی‌ و مرور یادداشت‌هایتان را تا شب قبل از امتحان عقب بیاندازید؟

زمانی شروع به انجام تکالیف درسی می‌کنید که سطح استرس‌تان درحال افزایش است و مهلت تحویل تکالیف به سرعت در حال نزدیک‌شدن است؟

اگر چنین است، شما تنها نیستید. طبق گزارش انجمن روان‌شناسی آمریکا ، 80 تا 95 درصد از دانشجویان و 86 درصد از دانش آموزان دبیرستانی درگیر اهمال‌کاری هستند!

اما تنها به این دلیل که اهمال‌کاری مشکلی رایج است، نمی‌توان آن را به‌عنوان یکی از عادات موثر و کارآمد در مطالعه قبول کرد و به‌کار بست.

روش مطالعه‌ی شب‌امتحانی فایده‌ای ندارد. بنابراین اگر می‌خواهید در مدرسه دانش‌آموز خوبی باشید، باید روش هوشمندانه‌تری برای مطالعه انتخاب کنید.

شما باید اصول اولیه را به درستی دریافت کنید و چنین اقداماتی را انجام دهید:

  • برای هر روز و هفته از قبل برنامه‌ریزی کنید.
  • زمان مشخصی را برای انجام تکالیف و مطالعه‌کردن در نظر بگیرید.
  • به طور دوره‌ای مطالب مطرح‌شده در کلاس را مرور کنید.

(اگر هنوز هم احساس خستگی بیش‌ارحد می‌کنید یاد بگیرید از این 23 نکته برای افزایش انگیزه‌ در مطالعه‌ بهره ببرید).

عادت اشتباه شماره‌ی 2: مطالعه در مقابل تلویزیون یا همراه با دستگاه های دیجیتال

 پس از یک روز طاقت فرسا در مدرسه، هنوز لیست بلندبالایی از تکالیف درسی برای انجام دارید. از نشستن پشت میزتحریرتان خسته شده‌اید، پس همراه با کتاب درسی و تکالیف‌تان روی مبل ولو می‌شوید. مثل اینکه خیلی سوت‌وکور است، پس تلویزیون را هم روشن می‌کنید.

روشن‌کردن تلویزیون چه مشکلی برای مطالعه‌تان ایجاد می‌کند؟

خیلی زود یک چشمتان به تکالیف و کتاب‌ها خواهد بود و چشم دیگرتان به تلویزیون!

برای اجتناب از عادات غلط مطالعه‌کردن، تاحدامکان مواردی که باعث حواس‌پرتی می‌شوند را حذف کنید. این موارد شامل گوشی هوشمند و تبلت نیز خواهند بود.

توصیه‌ی من این است که فضایی اختصاصی برای مطالعه‌ انتخاب کنید تا بتوانید روی محیط مطالعه‌ کنترل بهینه‌ی داشته باشید. دستگاه‌های دیجیتال را در اتاق دیگری بگذارید تا حین مطالعه وسوسه‌ی استفاده از آنها به سراغتان نیاید. با انجام این اقدامات، چگونه تمرکزکردن هنگام مطالعه را فرا خواهید گرفت و بعد از اتمام مطالعه‌ زمان بیشتری برای لذت‌بردن از کارهای موردعلاقه‌تان خواهید داشت.

توصیه‌ی کاربردی: هر مکان مرتبط با استراحت مانند تخت‌خواب مکان مناسبی برای مطالعه نیست. پس از همین امروز به خودتان قول دهید که وقتی در تخت دراز کشیده‌اید هیچ کاری انجام ندهید!

عادت اشتباه شماره‌ی 3: حفظ‌کردن یادداشت‌ها و جزوات بدون درک‌مطلب کامل.

به‌خاطرسپردن یادداشت‌ها و جزوات شاید به شما کمک کند تا در کوتاه‌مدت از پس امتحانی بربیایید، به‌خصوص اگر امتحان آسانی در راه باشد. اما با حفظ‌کردن مطالب درسی، یادگیری و به‌خاطرسپردن درازمدت اطلاعات ممکن نخواهد بود. بنابراین بر درک تمام مطالب جدید ارائه‌شده در کلاس تمرکز کنید. مطالبی که معلم می‌گوید را پردازش و خلاصه کنید و سپس درک منطقی خود از آنها را یادداشت کنید. وقتی یادداشت‌برداری را به‌درستی یاد بگیرید، اطلاعات را به طور موثرتری به‌خاطر خواهید سپرد و برای موفقیت آماده خواهید شد. اطلاعات جدیدی را با تکیه بر دانش خود در یادداشتتان قرار دهید و به‌گونه‌ای آنها را به‌هم مرتبط سازید. اگر مفاهیم یا معادلات خاصی را درک نمی‌کنید، از معلم‌تان کمک بخواهید. رفع‌اشکال را در اسرع‌وقت انجام دهید تا قبل از فرارسیدن موعد امتحان بعدی بدون هیچ شک‌وتردیدی آماده شده باشید.

عادت اشتباه شماره‌ی 4: بی نظم بودن

فهرست عادات اشتباه مطالعه در دانش‌آموزان و دانشجویان بدون ذکر مورد فقدان سازماندهی و نظم، کامل نخواهد بود. می‌دانم که منظم‌بودن به‌عنوان یک دانش‌آموز پرمشغله کار دشواری است. اما بی نظمی باعث فراموشی تاریخ امتحان و مهلت انجام تکالیف ونهایتاً ایجاد استرس فراوان خواهد شد.

بنابراین هر روز 5 تا 10 دقیقه برای نظم‌دادن به کارهایتان وقت بگذارید. اقدامات لازم به این شرح را انجام دهید:

  • یادداشت‌ها و مطالبی که در کلاس فرا گرفته‌اید را بایگانی کنید.
  • کارهای آن روز را بنویسید.
  • تقویم یا دفتر برنامه‌ریزی‌تان را بررسی کنید تا دریابید چه رویدادها و مهلت‌هایی (تحویل پروژه درسی و تکالیف و..) در راه هستند.
  • میزتحریرتان را مرتب کنید.
  • کاغذها یا بروشورهای قدیمی به‌درنخور را دور بیندازید یا بازیافت کنید.

ایجاد محیطی آرام و منظم که در آن بتوانید به اهداف تحصیلی‌تان برسید و در مدرسه موفق شوید نیاز به زمان زیادی ندارد.

عادت اشتباه شماره‌ی 5: وقتی نیاز به کمک دارید درخواست کمک نکنید!

 همانطور که پیش‌تر اشاره‌ی مختصری کردیم، اگر در مورد مفهوم یا تکلیفی سؤالی دارید، برای پرسیدن و راهنمایی‌گرفتن از معلم تعلل نکنید. برای همه‌ی دانش‌آموزان ممکن است سؤالاتی پیش بیاید، تنها دانش‌آموزانی که نمرات بالایی کسب می‌کنند عادت درخواست کمک در زمان روبرویی با مشکلات را دارند. یادداشت‌های خود را مرتباً مرور و اشکالاتتان را هایلات کنید یا برای نشان‌دارکردن اشکالات از یادداشت‌های چسب‌دار استفاده کنید. فرصتی بیابید تا با معلم خود (یا هم‌کلاسی که به آن مبحث وارد است) صحبت کنید و پاسخ سؤالاتتان را بگیرید. اگر این فرآیند را به‌طور مداوم انجام دهید، مطالب تدریس‌شده را دنبال و مرور خواهید کرد و از احساس استرس شب امتحان در امان خواهید ماند.

عادت اشتباه شماره‌ی 6: انجام چند کار همزمان

انجام چند کار همزمان باعث می‌شود که از انجام یک کار به انجام دیگری روی آورید و همین امر باعث کاهش بهره‌وری و افزایش احتمال اشتباهات تا 50 درصد می‌شود.

سوزان کین  می‌گوید برای همه‌ی ما پیش آمده است، چند دقیقه بعد از شروع مطالعه، یادتمن می‌افتد باید به پیامکی درباره‌ی یک پروژه‌ی گروهی پاسخ دهیم. پس قفل گوشی‌مان را باز و متن را ارسال می‌کنیم. سپس شروع به خواندن صفحه‌ی دیگری از کتاب درسی می‌کنیم و جمله‌ای در آن ما را به یاد ویدیویی می‌اندازد که می‌خواستیم آن را تماشا کنیم. تماشای این ویدئو تنها چند دقیقه زمان می‌برد، پس تصمیم بر این خواهد شد که همان لحظه آن را تماشا کنیم.

اکنون دوباره شروع به مطالعه می‌کنیم. صبر کن، هفته‌ی آینده امتحان ریاضی داریم؟ با خود می‌گوییم بهتر است قبل از فراموش‌کردنش همین حالا آن را بررسی کنم. در آخر هم متوجه خواهید شد که یک ساعت در حال مطالعه بوده‌ایم، اما نکته اینجاست که عملاً پیشرفت چندانی نداشته‌ایم!

انجام چند کار همزمان نتیجه‌ی مطلوبی در بر نخواهد داشت. تنها باعث کاهش بهره‌وری خواهد شد و تمرکز فرد را از بین خواهد برد. چرا که تمرکز لازم در انجام کارتان را نداشته‌اید. به‌جای از این شاخه‌ به آن بپرید و سعی کنید چندین کار را به صورت همزمان انجام دهید، در یک زمان روی یک کار متمرکز شوید. اگر فکری به ذهنتان خطور کرد و حواس‌تان پرت شد، آن فکر را در دفترچه یادداشتی بنویسید و پس از پایان مطالعه به آن لیست بازگردید و آن موارد را بررسی کنید.

عادت اشتباه شماره‌ی 7: نادیده‌گرفتن سلامت جسمانی

 ورزش‌کردن، خوب غذاخوردن و داشتن خواب کافی از عادات مهم و موثر بر سلامت و تندرستی شما هستند. شاید فکر کنید آنقدرها وقت خالی ندارید که بتوانید از سلامت جسمانی خود مراقبت کنید. اما اگر مراقب سلامت جسمانی خود باشید، براساس یافته‌های علمی تمرکز و بهره‌وری بیشتری خواهید داشت! این امکان وجود دارد که با داشتن یک زندگی سالم و متعادل به دانش‌آموز و دانشجوی برتری تبدیل شوید.

با این نکات ساده شروع کنید:

  • هر روز به نوعی ورزش کنید، حتی اگر فقط یک پیاده‌روی سریع ۱۰ دقیقه‌ای باشد.
  • یک بطری آب و تنقلات سالم روی میز تحریرتان یا نزدیک خود (در حین مطالعه) قرار دهید.
  • روتین‌های قبل از خواب را رعایت کنید چرا که باعث آرام‌شدنتان خواهد شد.
  • هر روز در ساعت معینی از خواب بیدار شوید و به‌خواب بروید.
  • برای مدیریت استرس از تمرینات تنفس عمیق کمک بگیرید.

عادت اشتباه شماره‌ی 8: همیشه ‌به‌تنهایی مطالعه کردن.

گاهی‌اوقات برای به حداکثررساندن تمرکز و درک‌ مطالب جدید نیاز است به تنهایی مطالعه کنید. در سایر مواقع مطالعه‌ی دروس با گروه کوچکی از هم‌کلاسی‌ها و سایر دانش‌آموزان یا دانشجویان باانگیزه ممکن است روش مفیدی باشد. مطالعه‌ی گروهی روشی جالب برای افزایش مسئولیت‌پذیری و حذف عادت‌های اشتباه در مطالعه است. به یاد دارم در زمان دانشجویی در کلاسی شرکت می‌کردم که از ما انتظار می‌رفت تکالیف بسیار خسته‌کننده و چالش‌برانگیزی انجام دهیم. انجام همزمان تکالیف با هم‌گروهی‌هایم انگیزه‌ی بیشتری برای ادامه و اتمام کار به من می‌داد. مزیت دیگر مطالعه گروهی این است که اگر سئوالی داشته باشید می‌توانید از سایرین سئوال بپرسید. با این نوع مطالعه پاسخ سئوالات موردنیازتان را دریافت خواهد کرد و در عین‌حال به هم‌گروهی‌هایتان هم در یافتن پاسخ سئوالاتشان یاری خواهید رساند.

توصیه‌ی کاربردی: برای به حداقل‌رسیدن حواس‌پرتی حین مطالعه، گروه مطالعه نباید بیش از 3 یا 4 نفر باشد.

سخن پایانی

برای تبدیل‌شدن به دانش‌آموز یا دانشجویی موثر ترک‌کردن این 8 عادت اشتباه گامی رو‌به‌جلو خواهد بود. اما در عین‌حال به این نکته هم واقفم که دانش‌آموزان و دانشجویان اغلب نیاز به کمک بیشتری دارند. به همین دلیل دوره‌ی آنلاین The Perfect Study Plan را در دستور کار قرار داده‌ام. مفیدبودن این دوره‌ی آنلاین اثبات شده و دنبال‌کردن آن آسان است و این امکان را برای شما فراهم می‌آورد تا دست از تعلل بردارید و از همین حالا برای هر امتحانی که در آن شرکت خواهید کرد درس‌خواندن را شروع کنید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *