پرش به محتوای صفحه
مترجم

مرتضی ثاقب‌فر

۴۱ ترجمه در کتاب‌جم

مرتضی ثاقب‌فر مترجم و پژوهشگر ایرانی در حوزه‌ی تاریخ ایران باستان است؛ مترجم تاریخ هرودوت و کتاب‌هایی درباره‌ی هخامنشیان، اشکانیان و گذار ایران از دوران زردشتی به اسلام. ترجمه‌های او پژوهش‌های جهانی درباره‌ی ایران کهن را به دست خواننده‌ی فارسی‌زبان رسانده است.

چینشجدیدترین
جلد کتاب تاریخ مجلس شورای ملی ایران (وزیران 37 کابینه سال های 36-1325)

حسن تقی زاده

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

فردوس

۵٪۵۵۰٬۰۰۰۵۲۲٬۵۰۰تومان
جلد کتاب یونانیان و بربرها: روی دیگر تاریخ (15 جلدی)

امیرمهدی بدیع

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

توس

۲۰٪۹٬۵۰۰٬۰۰۰۷٬۶۰۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب تاریخ هخامنشیان (15 جلدی)

هلن سانسیسی وردنبورخ، آملی کورت، مارگارت کول روت

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

توس

۲۰٪۱۲٬۵۰۰٬۰۰۰۱۰٬۰۰۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب ایدئولوژی‌های مدرن سیاسی

اندرو وینسنت

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

ققنوس

۱۲٪۱٬۹۵۵٬۰۰۰۱٬۷۲۰٬۴۰۰تومان
جلد کتاب از مجموعه تاریخ کمبریج (سرزمین ایران مردم ایران)

ویلیام بین فیشر

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

جامی

۲۰٪۳٬۲۰۰٬۰۰۰۲٬۵۶۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب تاریخ هرودوت (2 جلدی)

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

اساطیر

۱۵٪۳٬۸۰۰٬۰۰۰۳٬۲۳۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب شاهنشاهی اشکانی (ققنوس)

یوزف ولسکی

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

ققنوس

۲۰٪۱٬۱۷۰٬۰۰۰۹۳۶٬۰۰۰تومان
جلد کتاب شاهنشاهی هخامنشی (ققنوس)

جان مانوئل کوک

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

ققنوس

۲۰٪۱٬۲۰۰٬۰۰۰۹۶۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب امپراتوری ایران (1) ققنوس

دان‌ناردو

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

ققنوس

۲۰٪۴۵۰٬۰۰۰۳۶۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب هخامنشیان (ققنوس)

آملی کورت

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

ققنوس

۲۰٪۲۸۰٬۰۰۰۲۲۴٬۰۰۰تومان
جلد کتاب کوروش بزرگ (ققنوس)

ژرار ایسرائل

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

ققنوس

۲۰٪۶۲۰٬۰۰۰۴۹۶٬۰۰۰تومان
جلد کتاب نوشته های سیاسی و سرگذشتی

سیدحسن تقی‌زاده

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

توس

۲۰٪۶۵۰٬۰۰۰۵۲۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب نامه‌ها و اسناد (جلد۱۹ مقالات تقی‌زاده)

حسن تقی زاده

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

توس

۲۰٪۶۵۰٬۰۰۰۵۲۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب زاده در خون

جان جی.رابینسون

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

علم

۲۰٪۱٬۵۰۰٬۰۰۰۱٬۲۰۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب یونانیان و بربرها (15جلدی)

امیرمهدی بدیع

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

توس

۲۰٪۱۲٬۵۰۰٬۰۰۰۱۰٬۰۰۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب تاریخ هخامنشیان (15جلدی)

هلن سانسیسی وردنبورخ، آملی کورت

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

توس

۲۰٪۱۲٬۵۰۰٬۰۰۰۱۰٬۰۰۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب مقالات تقی زاده (19جلدی)

حسن تقی زاده

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

توس

۲۰٪۱۴٬۵۰۰٬۰۰۰۱۱٬۶۰۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب اخلاق پروتستانی و روح سرمایه داری (علوم اجتماعی 1)

ماکس وبر

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

جامی(مصدق)

۲۰٪۱٬۵۰۰٬۰۰۰۱٬۲۰۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب شهریار

نیکولو ماکیاولی

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

مصدق

۲٪۷۲۰٬۰۰۰۷۰۵٬۶۰۰تومان
جلد کتاب ساختارهای اجتماعی

ماکس وبر

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

جامی

۲۰٪۶۵۰٬۰۰۰۵۲۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب علم و سیاست

ماکس وبر

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

جامی

۲۰٪۸۵۰٬۰۰۰۶۸۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب قدرت و دین

ماکس وبر

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

جامی

۲۰٪۶۲۰٬۰۰۰۴۹۶٬۰۰۰تومان
جلد کتاب از مجموعه تاریخ کمبریج (تاریخ ایران:دوره هخامنشیان)

ایلیا گرشویچ

ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

جامی

۲۰٪۲٬۹۵۰٬۰۰۰۲٬۳۶۰٬۰۰۰تومان
جلد کتاب از مجموعه تاریخ کمبریج (تاریخ ایران:دوره افشار،زند و قاجار)
۲۰٪۲٬۴۵۰٬۰۰۰۱٬۹۶۰٬۰۰۰تومان

درباره‌ی مرتضی ثاقب‌فر

مرتضی ثاقب‌فر از مترجمان شناخته‌شده‌ی ایرانی در حوزه‌ی تاریخ ایران باستان و علوم اجتماعی است. نام او برای بسیاری از علاقه‌مندان تاریخ با کتاب‌هایی گره خورده که درباره‌ی هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و گذار ایران از دوران زردشتی به دوران اسلامی نوشته شده‌اند. ترجمه‌ی تاریخ هرودوت، کتاب‌هایی درباره‌ی ایران باستان و آثاری در جامعه‌شناسی، بخش مهمی از کارنامه‌ی مرتضی ثاقب‌فر را تشکیل می‌دهند. در این صفحه این کارنامه را مرور می‌کنیم و می‌گوییم برای شروع کدام کتاب‌ها مناسب‌ترند.

مرتضی ثاقب‌فر کیست؟

مرتضی ثاقب‌فر مترجم و پژوهشگری است که بخش بزرگی از عمر کاری‌اش را صرف برگرداندن پژوهش‌های تاریخی، به‌ویژه درباره‌ی ایران پیش از اسلام، به زبان فارسی کرد. او در کنار ترجمه، به موضوع‌های ایران‌شناسی و زبان فارسی هم علاقه‌ی جدی داشت و نوشته‌هایی در این زمینه‌ها منتشر کرد.

اهمیت کار او در این است که بسیاری از پژوهش‌های مهم خارجی درباره‌ی تاریخ ایران، که در دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی دنیا نوشته شده بودند، از طریق ترجمه‌های او به دست خواننده‌ی فارسی‌زبان رسید. خواننده‌ای که می‌خواهد بداند پژوهشگران امروز درباره‌ی کوروش، داریوش، پارت‌ها و ساسانیان چه می‌گویند، دیر یا زود به کتابی با ترجمه‌ی او برمی‌خورد.

کتاب‌های او را ناشرانی مثل ققنوس، توس و جامی منتشر کرده‌اند و در کتاب‌جم ده‌ها عنوان با نام او ثبت شده است.

کارنامه‌ی ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

کارنامه‌ی این مترجم را می‌شود در چند حوزه‌ی اصلی دسته‌بندی کرد:

  • تاریخ ایران باستان: کتاب‌هایی درباره‌ی شاهنشاهی هخامنشی، اشکانی و ساسانی و کلیات تاریخ ایران پیش از اسلام.
  • منابع کهن تاریخ: از جمله ترجمه‌ی تاریخ هرودوت، یکی از قدیمی‌ترین منابع مکتوب درباره‌ی ایران هخامنشی.
  • دوره‌ی گذار: کتاب‌هایی درباره‌ی تحول دین و فرهنگ ایران از دوران زردشتی به دوران اسلامی.
  • علوم اجتماعی: آثاری کلاسیک در جامعه‌شناسی و اندیشه‌ی اجتماعی.
  • ایران‌شناسی: پژوهش‌ها و نوشته‌هایی درباره‌ی زبان، فرهنگ و هویت ایرانی.

این تنوع نشان می‌دهد که دغدغه‌ی اصلی او فهم ایران بود؛ هم گذشته‌ی دور آن و هم ابزارهای فکری که برای فهم جامعه لازم است.

تاریخ هرودوت با ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

هرودوت، مورخ یونانی قرن پنجم پیش از میلاد، را بسیاری «پدر تاریخ» می‌نامند. کتاب او که معمولا با نام تاریخ‌ها یا تواریخ شناخته می‌شود، شرح جنگ‌های یونان و ایران در دوران هخامنشی است، اما فراتر از آن، دایرةالمعارفی است از آداب، باورها و داستان‌های مردمانی که هرودوت در سفرهایش دید یا درباره‌شان شنید.

برای خواننده‌ی ایرانی، این کتاب اهمیت ویژه‌ای دارد. بخش بزرگی از آنچه درباره‌ی کوروش، کمبوجیه، داریوش و خشایارشا می‌دانیم، از روایت‌های هرودوت آمده است. البته هرودوت یونانی بود و از دید یونانیان می‌نوشت؛ برخی روایت‌هایش افسانه‌آمیز یا یک‌سویه است و پژوهشگران امروز آن‌ها را با کتیبه‌ها و شواهد باستان‌شناختی می‌سنجند. اما هیچ پژوهش جدی درباره‌ی هخامنشیان بدون رجوع به هرودوت کامل نیست.

ترجمه‌ی دوجلدی این کتاب با ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر در کتاب‌جم ثبت شده است. کتابی حجیم است، اما می‌شود آن را بخش به بخش و به ترتیب علاقه خواند. بسیاری از خواننده‌ها از بخش‌های مربوط به ایران شروع می‌کنند.

هرودوت چه می‌گوید؟ نگاهی به محتوای کتاب

کتاب هرودوت فقط شرح جنگ نیست. او پیش از رسیدن به نبردهای بزرگ، صفحه‌های زیادی را صرف معرفی مردمان گوناگون می‌کند: مصریان و آیین‌هایشان، سکاها و شیوه‌ی زندگی‌شان، لیدیایی‌ها و ثروت افسانه‌ای پادشاهشان، و البته پارسیان. او درباره‌ی آداب پارسیان، شیوه‌ی تربیت پسران، جشن‌ها و باورهایشان مطالبی آورده که برای پژوهشگران بسیار ارزشمند است.

هرودوت داستان‌گوی چیره‌دستی است. روایت‌هایش پر از حکایت، گفت‌وگو و ماجراست و همین باعث شده کتابش با وجود حجم زیاد، خواندنی باشد. اما همین داستان‌گویی گاهی او را به سمت روایت‌های شگفت و باورنکردنی برده است. خودش هم در جاهایی می‌گوید آنچه را شنیده نقل می‌کند، بی‌آنکه از درستی‌اش مطمئن باشد.

خواندن هرودوت برای خواننده‌ی ایرانی تجربه‌ای دوگانه است. از یک سو، با یکی از کهن‌ترین تصویرهای مکتوب از نیاکانش روبه‌رو می‌شود و از سوی دیگر، باید به یاد داشته باشد که این تصویر از دید یک یونانی و در دوره‌ای نوشته شده که یونان و ایران دشمن بودند. همین دوگانگی، خواندن این کتاب را به تمرینی در تفکر انتقادی تبدیل می‌کند.

کتاب‌های ایران باستان با ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

بخش اصلی کارنامه‌ی این مترجم، کتاب‌هایی است که پژوهشگران خارجی درباره‌ی دوره‌های مختلف ایران پیش از اسلام نوشته‌اند. بسیاری از این کتاب‌ها را انتشارات ققنوس منتشر کرده است.

ایران باستان

کتابی که تصویری کلی از تاریخ ایران از برآمدن هخامنشیان تا پایان ساسانیان ارائه می‌دهد. این کتاب برای کسی که می‌خواهد نقشه‌ی کلی این دوره‌ی طولانی را در ذهن داشته باشد، نقطه‌ی شروع مناسبی است. نویسنده به جای روایت صرف رویدادها، به ساختارهای حکومتی، اقتصادی، دینی و فرهنگی هم می‌پردازد.

شاهنشاهی هخامنشی

هخامنشیان نخستین امپراتوری بزرگ جهانی را بنیان گذاشتند؛ از آسیای میانه تا مصر و از هند تا یونان. این کتاب به چگونگی شکل‌گیری، اداره و سقوط این شاهنشاهی می‌پردازد و نشان می‌دهد چطور سرزمینی با این همه قوم و زبان و دین، دو قرن در کنار هم اداره شد.

شاهنشاهی اشکانی

اشکانیان یا پارت‌ها نزدیک به پنج قرن بر ایران حکومت کردند، اما در حافظه‌ی عمومی کمتر از هخامنشیان و ساسانیان شناخته شده‌اند. یکی از دلایل این است که منابع مکتوب کمتری از آن‌ها باقی مانده است. این کتاب تلاش می‌کند این دوره‌ی کمتر دیده‌شده را روشن کند؛ دوره‌ای که در آن پارت‌ها در برابر روم ایستادند و نظامی خاص از حکومت را بنا کردند.

از ایران زردشتی تا اسلام

یکی از جذاب‌ترین و پیچیده‌ترین دوره‌های تاریخ ایران، قرن‌های گذار از دوران ساسانی به دوران اسلامی است. این کتاب به تحول دین، اندیشه و فرهنگ در این دوره می‌پردازد و نشان می‌دهد چه پیوستگی‌ها و گسست‌هایی میان این دو دوران وجود داشته است. موضوعی که به دلیل حساسیتش، نیاز به نگاهی پژوهشی و دقیق دارد.

پژوهشی در قلمرو ایرانشناسی

کتابی در حوزه‌ی ایران‌شناسی که به جنبه‌های گوناگون فرهنگ و تاریخ ایران می‌پردازد. برای خواننده‌ای که پس از خواندن کتاب‌های کلی، می‌خواهد به موضوع‌های تخصصی‌تر وارد شود، مناسب است.

برای دیدن کتاب‌های دیگر در این حوزه، دسته‌ی تاریخ ایران باستان را ببینید.

هخامنشیان در یک نگاه؛ زمینه‌ای برای خواندن

پیش از خواندن کتاب‌های تخصصی، دانستن چند نکته‌ی پایه درباره‌ی هخامنشیان کمک می‌کند. این سلسله با کوروش آغاز شد که در قرن ششم پیش از میلاد ماد، لیدی و بابل را یکی پس از دیگری به قلمرو خود افزود. پس از او کمبوجیه مصر را گرفت و داریوش بزرگ، که پس از دوره‌ای آشوب به قدرت رسید، سازمان اداری شاهنشاهی را سامان داد: تقسیم سرزمین به ساتراپ‌ها، راه‌های شاهی، سکه‌ی یکسان و ساختن کاخ‌هایی مثل تخت جمشید.

یکی از ویژگی‌هایی که پژوهشگران درباره‌ی این شاهنشاهی برجسته می‌کنند، شیوه‌ی برخورد با قوم‌ها و دین‌های گوناگون است. کتیبه‌ها و نقش‌برجسته‌ها مردمانی از سرزمین‌های دور را نشان می‌دهند که هر کدام با لباس و هدیه‌ی خاص خود به حضور شاه می‌آیند. این تنوع، هم نشانه‌ی وسعت قلمرو بود و هم چالشی بزرگ برای اداره‌ی آن.

جنگ‌های ایران و یونان، که هرودوت شرح داده، در دوره‌ی داریوش و خشایارشا رخ داد. سرانجام در قرن چهارم پیش از میلاد، اسکندر مقدونی آخرین شاه هخامنشی را شکست داد و این دوره‌ی دویست و چند ساله به پایان رسید. کتاب‌هایی که در این حوزه ترجمه شده‌اند، هر کدام بخشی از این تصویر بزرگ را با جزئیات بیشتر روشن می‌کنند.

اشکانیان و ساسانیان؛ دو شاهنشاهی پس از اسکندر

پس از اسکندر، بخش بزرگی از ایران مدتی زیر فرمان جانشینان یونانی او، یعنی سلوکیان، بود. سپس پارت‌ها از شمال شرق ایران برخاستند و به‌تدریج قدرت را به دست گرفتند. اشکانیان نزدیک به پنج قرن حکومت کردند و در این مدت، ایران رقیب اصلی امپراتوری روم در شرق بود. نبردهای مشهوری میان این دو قدرت رخ داد و سواره‌نظام پارتی در جهان باستان شهرت داشت.

نظام حکومتی اشکانیان با هخامنشیان تفاوت داشت؛ خاندان‌های بزرگ و شاهان محلی نقش پررنگ‌تری داشتند و قدرت کمتر متمرکز بود. همین ویژگی گاهی به عنوان ضعف و گاهی به عنوان انعطاف این حکومت تفسیر شده است. یکی از دلایلی که این دوره کمتر شناخته شده، کمبود منابع مکتوب از خود پارت‌هاست و بخش زیادی از آنچه می‌دانیم، از منابع رومی، سکه‌ها و یافته‌های باستان‌شناختی به دست آمده است.

در قرن سوم میلادی، اردشیر ساسانی آخرین شاه اشکانی را شکست داد و شاهنشاهی ساسانی را بنیان نهاد. ساسانیان بیش از چهار قرن حکومت کردند، دین زردشتی جایگاه رسمی‌تری پیدا کرد و دستگاه اداری متمرکزتری شکل گرفت. این دوره با ورود اسلام به ایران در قرن هفتم میلادی پایان یافت و دوره‌ی گذاری آغاز شد که کتاب از ایران زردشتی تا اسلام به آن می‌پردازد.

مرتضی ثاقب‌فر و جامعه‌شناسی

کارنامه‌ی این مترجم فقط به تاریخ محدود نمی‌شود. در فهرست ترجمه‌هایی که در کتاب‌جم با نام او ثبت شده، کتاب اخلاق پروتستانی و روح سرمایه‌داری هم دیده می‌شود؛ اثر مشهور ماکس وبر، جامعه‌شناس آلمانی، که یکی از متن‌های بنیادی جامعه‌شناسی مدرن به شمار می‌رود.

وبر در این کتاب این پرسش را مطرح می‌کند که چرا سرمایه‌داری مدرن نخست در بخش‌هایی از اروپا شکوفا شد. پاسخ او این است که برخی باورهای دینی پروتستانی، مثل ارزش دادن به کار سخت، صرفه‌جویی و زندگی منظم به عنوان نشانه‌ای از رستگاری، روحیه‌ای پدید آورد که با منطق سرمایه‌داری هماهنگ بود. این نظریه از زمان انتشار تا امروز موضوع بحث‌های فراوان بوده و هنوز در دانشگاه‌های سراسر جهان خوانده می‌شود.

این کتاب از متن‌های کلاسیکی است که چند ترجمه‌ی فارسی دارد. برای دیدن کتاب‌های دیگر در این حوزه، دسته‌ی جامعه‌شناسی را ببینید.

نظریه‌ی وبر و بحث‌های پیرامون آن

کتاب وبر از زمان انتشار در آغاز قرن بیستم، موافقان و منتقدان بسیاری داشته است. برخی منتقدان گفته‌اند سرمایه‌داری پیش از پروتستانتیسم هم در شهرهای تجاری ایتالیا و جاهای دیگر وجود داشته است. برخی دیگر معتقدند وبر نقش عوامل اقتصادی و سیاسی را کم‌رنگ دیده است. اما حتی منتقدان هم قبول دارند که روش وبر، یعنی توجه به نقش باورها و ارزش‌ها در شکل‌گیری رفتار اقتصادی، تاثیری ماندگار بر علوم اجتماعی گذاشت.

برای خواننده‌ی ایرانی، این کتاب پرسش‌های جالبی پیش می‌کشد: فرهنگ و باورهای یک جامعه چه نقشی در توسعه‌ی اقتصادی آن دارند؟ آیا می‌شود اقتصاد را بدون فهم فرهنگ شناخت؟ این پرسش‌ها هنوز در بحث‌های توسعه مطرح‌اند و خواندن متن اصلی وبر، بهترین راه برای ورود به آن‌هاست.

ویژگی‌های ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

خواننده‌هایی که ترجمه‌های این مترجم را خوانده‌اند، معمولا به چند ویژگی اشاره می‌کنند:

  • دقت در نام‌ها و اصطلاح‌ها: ترجمه‌ی کتاب‌های تاریخ باستان پر از نام‌های خاص، عنوان‌های اداری و اصطلاح‌های دینی است. ضبط درست این نام‌ها کار ساده‌ای نیست و نیاز به آشنایی با منابع کهن دارد.
  • علاقه به فارسی سره: او به زبان فارسی و واژه‌های اصیل آن علاقه داشت و این علاقه در انتخاب واژه‌هایش هم دیده می‌شود.
  • توجه به خواننده‌ی عمومی: بسیاری از کتاب‌هایی که ترجمه کرده، با وجود پشتوانه‌ی پژوهشی، برای خواننده‌ی غیرمتخصص هم قابل فهم‌اند.
  • یادداشت‌ها و توضیح‌ها: در برخی ترجمه‌ها، توضیح‌هایی برای روشن کردن زمینه‌ی بحث آمده است.

طبیعی است که در هر ترجمه‌ای، به‌ویژه در موضوع‌هایی که بحث‌برانگیزند، خواننده‌ها و منتقدان دیدگاه‌های متفاوتی داشته باشند. برای خواننده‌ی جدی، مقایسه‌ی منابع مختلف همیشه بهترین راه است.

زبان مبدأ ترجمه‌های مرتضی ثاقب‌فر

بیشتر ترجمه‌های این مترجم از زبان انگلیسی است. بخشی از پژوهش‌هایی که ترجمه کرده، در اصل به زبان‌های دیگر اروپایی مثل آلمانی یا فرانسوی نوشته شده‌اند و ترجمه از نسخه‌های انگلیسی آن‌ها انجام شده است. هرودوت هم در اصل به یونانی باستان نوشته است و ترجمه‌های فارسی آن معمولا از برگردان‌های اروپایی انجام شده‌اند.

در حوزه‌ی تاریخ باستان، این شیوه رایج است، چون پژوهش‌های مهم به زبان‌های مختلف نوشته می‌شوند و مترجمی که همه‌ی آن‌ها را بداند کمیاب است. نکته‌ی مهم این است که نام‌ها و اصطلاح‌ها با دقت ضبط شوند تا خواننده‌ی فارسی‌زبان دچار سردرگمی نشود.

نویسنده‌هایی که مرتضی ثاقب‌فر ترجمه کرده است

در میان نویسنده‌هایی که آثارشان با ترجمه‌ی او منتشر شده، این نام‌ها دیده می‌شود:

  • هرودوت: مورخ یونان باستان و نویسنده‌ی کهن‌ترین تاریخ مفصل درباره‌ی هخامنشیان.
  • ماکس وبر: جامعه‌شناس آلمانی و نویسنده‌ی اخلاق پروتستانی و روح سرمایه‌داری.
  • ایران‌شناسان معاصر: پژوهشگرانی از دانشگاه‌های اروپا و آمریکا که درباره‌ی هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و دوران گذار به اسلام نوشته‌اند.

این ترکیب، از مورخی که دو هزار و پانصد سال پیش می‌نوشت تا پژوهشگران امروز، به خواننده امکان می‌دهد تاریخ ایران را هم از چشم منابع کهن و هم از دید پژوهش نوین ببیند.

ترجمه‌های مرتضی ثاقب‌فر در کتاب‌جم

در کتاب‌جم ده‌ها عنوان با ترجمه‌ی این مترجم ثبت شده و بخش زیادی از آن‌ها موجود است. قیمت و موجودی هر روز به‌روز می‌شود. چند نمونه:

  • تاریخ هرودوت در دو جلد
  • ایران باستان از انتشارات ققنوس
  • شاهنشاهی هخامنشی از انتشارات ققنوس
  • شاهنشاهی اشکانی از انتشارات ققنوس
  • از ایران زردشتی تا اسلام از انتشارات ققنوس
  • اخلاق پروتستانی و روح سرمایه‌داری
  • شهریار
  • پژوهشی در قلمرو ایرانشناسی

ناشرانی مثل ققنوس، توس و جامی آثار او را منتشر کرده‌اند. برای دیدن کتاب‌های تاریخی دیگر، دسته‌ی تاریخ را ببینید.

از کجا ترجمه‌های مرتضی ثاقب‌فر را شروع کنیم؟

اگر تازه می‌خواهید با تاریخ ایران باستان آشنا شوید، یک مسیر پیشنهادی:

  1. ایران باستان: برای دیدن تصویر کلی از هخامنشیان تا ساسانیان. این کتاب نقشه‌ی راه را در ذهن شما می‌سازد.
  2. شاهنشاهی هخامنشی: برای شناخت عمیق‌تر نخستین امپراتوری ایرانی.
  3. شاهنشاهی اشکانی: برای آشنایی با دوره‌ای که کمتر درباره‌اش می‌دانیم.
  4. از ایران زردشتی تا اسلام: برای فهم دوره‌ی گذار و پیوستگی‌های فرهنگی.
  5. تاریخ هرودوت: وقتی با زمینه آشنا شدید، سراغ این منبع کهن بروید و ببینید یک یونانی دو هزار و پانصد سال پیش ایرانیان را چطور می‌دید.

اگر به جامعه‌شناسی علاقه دارید، اخلاق پروتستانی و روح سرمایه‌داری را جداگانه و به عنوان یک متن کلاسیک بخوانید.

چرا تاریخ ایران باستان بخوانیم؟

شاید بپرسید خواندن درباره‌ی رویدادهایی که دو هزار سال پیش اتفاق افتاده، برای امروز چه فایده‌ای دارد. پاسخ این است که بسیاری از آنچه امروز به عنوان فرهنگ ایرانی می‌شناسیم، ریشه در همان دوران دارد؛ از نوروز و جشن‌های کهن تا واژه‌های فارسی، از سنت‌های حکومت‌داری تا تصور ایرانیان از خودشان.

از سوی دیگر، تاریخ ایران باستان پر از افسانه و برداشت‌های نادرست است که در فضای عمومی دست به دست می‌شود. خواندن پژوهش‌های جدی، به ما کمک می‌کند میان واقعیت تاریخی و افسانه فرق بگذاریم و تصویری متعادل‌تر از گذشته داشته باشیم. کتاب‌هایی که این مترجم به فارسی برگردانده، بیشتر از این دسته‌ی پژوهشی‌اند و بر شواهد و منابع تکیه دارند.

زندگی‌نامه و خاطرات در کارنامه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

در فهرست کتاب‌هایی که در کتاب‌جم با نام این مترجم ثبت شده، عنوان‌هایی در دسته‌ی زندگی‌نامه و خاطرات هم دیده می‌شود. این کتاب‌ها معمولا زندگی چهره‌های تاریخی را روایت می‌کنند و برای خواننده‌ای که تاریخ را از راه زندگی آدم‌ها بهتر می‌فهمد، مناسب‌اند. خواندن زندگی یک شخصیت تاریخی، رویدادهای بزرگ را ملموس‌تر می‌کند و نشان می‌دهد تصمیم‌های یک نفر چطور می‌تواند سرنوشت یک سرزمین را تغییر دهد.

برای دیدن کتاب‌های این حوزه، دسته‌ی زندگی‌نامه و خاطرات را ببینید.

کتاب‌های تاریخی برای چه کسانی مناسب است؟

کتاب‌هایی که در این صفحه معرفی شد، مخاطبان گوناگونی دارند. دانشجویان تاریخ، باستان‌شناسی و ادبیات فارسی از آن‌ها به عنوان منبع درسی و پژوهشی استفاده می‌کنند. معلم‌های تاریخ برای آماده کردن درس‌هایشان به آن‌ها رجوع می‌کنند. نویسنده‌های رمان تاریخی و فیلم‌نامه‌نویس‌ها برای ساختن فضای دوران باستان از آن‌ها کمک می‌گیرند.

اما مخاطب اصلی بسیاری از این کتاب‌ها، خواننده‌ی کنجکاو عمومی است؛ کسی که از تخت جمشید دیدن کرده و می‌خواهد بداند سازندگانش چه کسانی بودند، یا کسی که درباره‌ی کوروش و داریوش چیزهایی شنیده و می‌خواهد ببیند پژوهشگران چه می‌گویند. برای چنین خواننده‌ای، شروع با یک کتاب کلی و سپس رفتن به سراغ کتاب‌های تخصصی، بهترین مسیر است. حتی خواندن یک فصل در هفته، در طول یک سال تصویری روشن و منسجم از تاریخ کهن ایران در ذهن شما می‌سازد که با شنیده‌های پراکنده قابل مقایسه نیست و به شما کمک می‌کند ادعاهای نادرست را راحت‌تر تشخیص بدهید. این کتاب‌ها هدیه‌ی خوبی هم برای دوستان علاقه‌مند به تاریخ و فرهنگ ایران هستند.

نکته‌هایی برای خواندن کتاب‌های تاریخی

کتاب‌های تاریخ ایران باستان گاهی برای خواننده‌ی تازه‌کار سنگین به نظر می‌رسند. چند پیشنهاد که خواندن را آسان‌تر می‌کند:

  • یک خط زمانی ساده بکشید: روی یک برگه، سلسله‌ها و شاهان مهم را به ترتیب بنویسید. این کار کمک می‌کند در میان نام‌ها گم نشوید.
  • نقشه را کنار دستتان داشته باشید: بسیاری از رویدادها بدون دانستن جغرافیا قابل فهم نیستند. بیشتر این کتاب‌ها نقشه دارند؛ به آن‌ها رجوع کنید.
  • فصل‌ها را جداگانه بخوانید: لازم نیست کتاب را یک‌نفس تمام کنید. هر فصل معمولا موضوع مستقلی دارد.
  • یادداشت بردارید: نکته‌هایی را که برایتان تازه است بنویسید. بعدها در خواندن کتاب‌های دیگر به کارتان می‌آید.
  • منابع را مقایسه کنید: اگر درباره‌ی رویدادی دو روایت متفاوت خواندید، نگران نشوید. این بخشی از ماهیت تاریخ است و پژوهشگران هم سر بسیاری از موضوع‌ها توافق ندارند.

خرید کتاب با ترجمه‌ی مرتضی ثاقب‌فر

  • اگر تازه‌کار هستید، با یک کتاب کلی مثل ایران باستان شروع کنید.
  • برای کتابخانه‌ی تخصصی، مجموعه‌ی کتاب‌های ققنوس درباره‌ی هخامنشیان و اشکانیان را کنار هم داشته باشید.
  • تاریخ هرودوت دو جلد است؛ هنگام سفارش مطمئن شوید هر دو جلد را انتخاب کرده‌اید.
  • در صفحه‌ی هر کتاب، ناشر، تعداد صفحه و نوبت چاپ را ببینید.

همه‌ی کتاب‌های کتاب‌جم چاپی‌اند. قیمت روز و موجودی به‌روز را در صفحه‌ی هر کتاب می‌بینید و سفارش آنلاین است.

پرسش‌های پرتکرار درباره‌ی مرتضی ثاقب‌فر

مرتضی ثاقب‌فر بیشتر در چه حوزه‌ای ترجمه کرده است؟

بیشتر در تاریخ ایران باستان و ایران‌شناسی، و همچنین در علوم اجتماعی.

مهم‌ترین ترجمه‌های او کدام‌اند؟

تاریخ هرودوت، ایران باستان، شاهنشاهی هخامنشی، شاهنشاهی اشکانی و از ایران زردشتی تا اسلام از شناخته‌شده‌ترین‌ها هستند.

برای شروع کدام کتاب را بخوانم؟

ایران باستان تصویری کلی می‌دهد و برای شروع مناسب است. بعد می‌توانید سراغ کتاب‌های تخصصی‌تر هر دوره بروید.

تاریخ هرودوت چند جلد است؟

ترجمه‌ای که در کتاب‌جم ثبت شده، در دو جلد منتشر شده است.

ترجمه‌های او از چه زبانی است؟

بیشتر از انگلیسی، از جمله برای آثاری که در اصل به زبان‌های دیگر نوشته شده‌اند.

کدام ناشرها آثار او را منتشر کرده‌اند؟

از جمله ققنوس، توس و جامی.

خرید کتاب مرتضی ثاقب‌فر از کتاب‌جم چطور است؟

عنوان مورد نظر را از فهرست همین صفحه انتخاب کنید، قیمت روز و موجودی را ببینید و نسخه‌ی چاپی را آنلاین سفارش بدهید.

جمع‌بندی: سفری به ایران کهن با مرتضی ثاقب‌فر

مرتضی ثاقب‌فر مترجمی است که پلی میان پژوهش‌های جهانی درباره‌ی ایران و خواننده‌ی فارسی‌زبان ساخت. از روایت‌های هرودوت درباره‌ی هخامنشیان تا پژوهش‌های امروزی درباره‌ی پارت‌ها و دوران گذار به اسلام، و از تاریخ تا جامعه‌شناسی وبر، کتاب‌های او دریچه‌هایی برای فهم بهتر گذشته و حال باز می‌کنند.

اگر به تاریخ ایران علاقه دارید، فهرست ترجمه‌های این مترجم را در همین صفحه ببینید، از یک کتاب کلی شروع کنید و به‌تدریج به دوره‌های تخصصی‌تر بروید. قیمت روز و موجودی را بررسی کنید و نسخه‌ی چاپی کتاب دلخواهتان را آنلاین سفارش بدهید.