بهترین کتاب های علمی و فیزیک جهان

موضوعات علمی-واقعی یکی از بزرگترین و متنوع‌ترین موضوعاتی هستند که تا کنون کتاب‌های کلاسیک بسیاری در مورد آن‌ها منتشر شده است و آن‌ها طرز فکر ما در مورد جهان اطرافمان را تغییر داده‌اند. من در این مقاله بهترین کتاب‌های علمی-واقعی را معرفی کرده ام و امیدوارم که از خواندن آن‌ها لذت ببرید!

بهترین کتاب های علمی و فیزیک جهان

1. ژن: تاریخچه‌ای خودمانی اثر سیدارتا موکرجی

سیدارتا موکرچی، پزشک و متخصص انکولوژی هندی-آمریکایی، ساختار پیچیده‌ی هویت ما (یعنی ژن‌ها) را به شکلی قابل درک و مهیج تفسیر می‌کند. این کتاب دیدی همه جانبه ارائه می‌دهد و فرضیه‌های افراد مختلف، از فیثاغورث گرفته تا روزالیند فرانکلین، را بررسی می‌کند و همچنین نگاهی تاثیرگذار بر تاریخچه‌ي خانوادگی نویسنده می‌اندازد. در کل، این کتاب هم گواهی دستاوردهای انسان و هم هشداری برای توجه به پیامد‌های اخلاقی تغییر و بازی با ژنتیک است.

2. مرگ با تشریفات پزشکی اثر آتول گاواندی

در این کتاب، گاواندی تفسیری تامل‌برانگیز و عاقلانه در مورد سرنوشت حتمی و اجتناب‌ناپذیری که ما و زندگیمان را شکل می‌دهد،‌ ارائه می‌دهد. با توجه به تجربیات خود به عنوان یک جراح، گاندی موضوعاتی مانند تأثیر دارو و پزشکی بر روی میزان عمر ما، فهم جامعه در مورد مرگ، سرپرستی هنگام نزدیکی به مرگ، و خود فرآیند مرگ را بررسی می‌کند.

3. زندگی جاویدان هنریتا لکس اثر ربکا اسکلوت

این کتاب به بررسی زندگی هنریتا لکس می‌پردازد. هنریتا زنی آفریقایی-آمریکایی بود که رده‌ی سلولی او منجر به کشف بسیاری از اکتشافات مهم قرن 21 شد. در این سفر فوق‌العاده که در مورد زندگی او است، اسکلوت اثراتی که سلول‌های HeLa بر روی علم داروی امروز داشتند را بررسی می‌کند. او همچنین واقعیت مخوف مورد آزمایش قرار گرفتن بودن رضایت یا دانش فرد را برای خواننده نشان می‌دهد.

4. تاریخچه‌ی مختصر زمان اثر استیون هاوکینگ

این کتاب مهم در زمینه‌ی کیهان‌شناسی مفاهیم پیچیده‌ای مانند فضا، زمان، و سیاه‌چاله‌ها را به افراد عادی و غیرکارشناس توضیح می‌دهد. این کتاب که در سال 1988 منتشر شده است یکی از بهترین کتاب‌های علمی است که تاکنون منتشر شده و بیش از ده میلیون کپی در سراسر جهان فروخته است. تاریخچه‌ی مختصر زمان تا کنون چندین بار تغییر پیدا کرده است تا با پیشرفت‌ها و اکتشافات دو دهه‌ی اخیر هماهنگ و به روز باشد. با این کتاب، خوانندگان می‌توانند پیچیدگی جهان را بهتر درک کنند.

5. انسان خردمند: تاریخچه‌ی مختصر بشر اثر یووال نوح هراری

در این تفسیر بلند از تاریخچه‌ی بشریت، هراری به بررسی این می‌پردازد که چگونه ما با یکدیگر همکاری و پیشرفت کرده‌ایم. او از باور‌های دینی گرفته تا ایجاد حقوق بشر و سیستم‌هایی که تا به امروز ما به آن‌ها وابسته هستیم را بررسی می‌کند. هراری با استفاده از زمینه‌های عملی مختلف مانند اقتصاد، زیست‌شناسی، و انسان‌شناسی به شرح چگونگی تکامل زندگی انسان از زمان اجدادمان تا به امروز می‌پردازد و از ما دعوت می‌کند که در مورد چگونگی تغییر بشریت در قرن‌های آینده بیاندیشیم.

6. بهار خاموش اثر راشل کارسون

این کتاب خطرات و پیامد‌های انتشار مواد مضر در محیط زیست را بررسی می‌کند و یکی از دلایل مهم ایجاد جنبش‌های حفاظت از محیط‌زیست در عصر مدرن شده است. مطالب این کتاب ابتدا به صورت یک سری مقاله در مجله‌ی New Yorker در سال‌های 1958 تا 1962 انتشار پیدا کرده بود و اثرات مواد شیمیایی مختلف مانند DDT را بر روی جهان اطراف ما را بررسی می‌کرد. انتشار این مقالات و در نهایت تبدیل شدن آن‌ها به این کتاب منجر به ایجاد قوانینی شده است که تولید و انتشار این مواد مضر را کنترل و زیر نظر می‌گیرند.

7. واقعیت: ده دلیل برای اینکه ما در مورد جهان اشتباه می‌کنیم و همه چیز بهتر از آن است که میاندیشیم اثر هانز رزلینگ

(این کتاب معمولاً تنها با عنوان «واقعیت» شناخته می‌شود)

چند درصد از جمعیت جهان در فقر زندگی می‌کند؟ چند دختر در کشور‌های با دارایی کم امسال مدرسه را به پایان می‌رسانند؟ تعداد مرگ‌ و میر بر اثر حوادث طبیعی نسبت به سال گذشته چقدر تغییر کرده است؟ جواب این سؤال‌ها از آن‌ چه که می‌پندارید بهتر هستند. دید ما نسبت به دنیا دارای نقص است. در‌واقع آنقدر نقص دارد که پیش‌بینی‌های یک شامپانزه در مورد الگوها و تغییرات جهانی توجه بیشتری را نسبت به پیش‌بینی افراد متخصص در زمینه‌های علمی مختلف به خود جلب می‌کند. رزلینگ به بررسی موارد و غریزه‌هایی می‌پردازد که داشتن دیدی هدفمند و بی‌طرف را برای ما سخت می‌کنند.

8. تاریخچه‌ی مختصر تقریباً همه چیز اثر بیل برایسون

این کتاب با استفاده از داستان‌هایی جالب به بیان تاریخچه‌ی بسیاری از اکتاشافات علمی کنونی می‌پردازد. اکتشافاتی که هم‌اکنون بخش مهمی از زندگی ما را می‌سازند. این کتاب بامزه و سرگرم‌کننده برای کسانی که در مورد چگونگی کار چیزهای مختلف کنجکاو هستند اما به خاطر سپردن تاریخ و مطالعه‌ي خلاصه مطلب‌های خسته‌کننده برایشان جالب نیست کتابی بسیار مناسب و خواندنی است.

9. خاستگاه گونه‌ها اثر چارلز داروین

داروین زیست‌شناسی تکاملی را با انتشار این اثر بنیاد نهاد و باعث ایجاد بحث و جدال‌های فروانی در علم، مذهب، و اجتماع شد. این کتاب چگونگی تکامل انسان از طریق انتخاب طبیعی را شرح می‌دهد و کمک می‌کند که جایگاه خود در جهان را بهتر درک کنید.

10. فریکونومیکس اثر استیون جی دابنر و استیون لویت

این کتاب رویدادها و مشکلات مهم اجتماعی را از نظر اقتصاد بررسی می‌کند. موضوعاتی مانند مشکلات فراگیر استفاده از کرک کوکائین در آمریکا، نحوه‌ی کار امور مالی جنبش‌های سیاسی، و گروه‌های KKK در این کتاب بررسی شده ‌اند. توضیحات و شواهد بامزه‌ی این کتاب طرز نگرش شما نسبت به جهان را تغییر می‌دهد.

11. پادشاه همه‌ی امراض: بیوگرافی سرطان اثر سیدارتا موکرجی

در این کتاب، سیدارتا به بررسی این بیماری مرموز که نقش مهمی در طول تاریخ سلامت انسان بازی کرده است، می‌پردازد. این کتاب رابطه‌ی بشریت با این بیماری را از اوایل کشف سرطان تا جنبش مبارزه با آن در قرن 21  به شکلی قابل درک شرح می‌دهد و بررسی می‌کند که آیا از بین بردن آن برای همیشه ممکن است یا خیر.

12. خون کثیف: رازها و دروغ‌های یک استارتاپ اثر جان کری‌رو

رئیس و بنیان‌گذار شرکت Theranos، الیزابت هولمز، به عنوان استیو جاب زن شناخته می‌شد. روش‌های نوآورانه‌ی و بزرگ این شرکت برای گرفتن تست خون باعث شد که بیش از 700 میلیون دلار سرمایه جمع کند و پیش‌بینی می‌شد که منجر به انقلابی عظیم در صنعت پزشکی شود. اما تمام آن روش‌ها و فناوری‌های پشت آن‌ها جعلی بودند. این کتاب به بررسی رویدادهای رخ داده پس از برملا شدن این موضوع می‌پردازد و داستان یکی از بزرگترین کلاه‌برداری‌های تاریخ (پس از کلاه‌برداری بزرگ Enron) را بازگو می‌کند.

13. پاسخ‌هایی کوتاه به پرسش‌هایی بزرگ اثر استیون هاوکینگ

آیا خدا وجود دارد؟ آیا ساکن شدن بشریت در فضا درست است؟ آیا فناوری باعث پیشرفت جامعه می‌شود یا نابودی آن؟ در این کتاب کوتاه اما مهم، هاوکینگ به بررسی چنین سوال‌هایی مهم می‌پردازد. او به بحث و گفت‌وگو در مورد بحران‌های کنونی بشریت مانند جنگ هسته‌ای، ترویج خطرناک هوش‌مصنوعی و فناوری‌های مشابه آن، و تغییر اقلیم می‌پردازد. هاوکینگ همچنین تلاش می‌کند که راهکاری‌هایی برای مبارزه با چنین بحران‌هایی در این کتاب پیشنهاد و ارائه دهد.

14. انسان خداگونه: تاریخ مختصر فردا اثر یووال نوح هراری

در این کتاب هراری هفتاد هزار سال از تاریخ بشریت را بررسی می‌کند تا بتواند در مورد آینده‌ انسان پیش‌بینی کند. متأسفانه نتیجه‌ی آن خیلی شادکننده نیست. این کتابی متقعادکننده، آموزنده، و بحث‌برانگیز است که موضوعات مهمی درباره‌ی آینده ما را بررسی می‌کند. آیا به کار گرفتن حیوانات، که از نظر هوشی از انسان‌‌ها پایین‌تر هستند، درست است؟ آیا به کار گرفته شدن ما توسط موجوداتی که از ما باهوش‌تر هستند قابل قبول نیست؟ این کتاب تامل‌برانگیز به شما در گرفتن تصمیمات منطقی در آینده‌ای ناخوشایند کمک می‌کند.

15. تفکر، سریع و آهسته اثر دنیل کانمن

«تفکر، سریع و آهسته» یکی از بهترین کتاب‌های علمی است که نگاهی به طرز کار ذهن ما می‌اندازد و توضیح می‌دهد که چگونه حس درونی ما می‌تواند بر روی افکار و رفتار ما تأثیر بگذارد. کانمن با بررسی دو سیستم در تضادی که طرز تفکر ما را کنترل می‌کنند، به ما یاد می‌دهد که چگونه انتخاب‌های بهتری داشته باشیم و چگونه از گرفتن تصمیماتی که جلوی رسیدن به یک زندگی بهتر را می‌گیرند دوری کنیم.

16. کیهان اثر کارل سیگن

این کتاب پرفروش که علاقه‌ی بسیاری از افراد برای فضا و کهکشان را برافروخته است مفاهیم پیچیده آن را به گونه‌ای ساده و قابل دسترس شرح می‌دهد. «کیهان» دیدگاه ما نسبت به زندگی بشریت را تغییر می‌دهد و به این اشاره می‌کند که ما تنها برای مدت بسیار کوتاهی از عمر جهان وجود داشته‌ایم. این کتاب دارای ۱۳ فصل مصور است و به بررسی سؤالاتی مهم می‌پردازد. سوالاتی مانند اینکه منبع انسان‌ها چیست؟ آیا انسان در جهان تنها است؟ آیا ما در قرن‌های آینده باقی خواهیم ماند یا اینکه منقرض می‌شویم؟

17. فیزیک آینده اثر میچیو کاکو

متأسفانه پیش‌بینی‌های در مورد آینده‌ی ما اقلب ناراحت‌کننده و منفی هستند. اما بدبینی بدون مدرک کار آسانی است. کاکو چیزی بسیار جالب‌تر ارائه می‌دهد: مثبت‌نگری با مدارکی که می‌توانند آن را ثابت کنند. کاکو از فناوری کنونی شروع می‌کند و آینده‌های دور و نزدیک را پیش‌بینی و بررسی می‌کند. کاکو چنین آینده‌ای مثبت را با توجه به تجربه و دانش خود توجیح می‌کند و کتابی می‌نویسد که نه تنها شما را با علم آینده آشنا می‌کند، بلکه به شما در مورد آینده‌ی بشریت قوت قلب می‌دهد.

18. اخترفیزیک برای افراد بی‌قرار اثر نیل دی‌گرس تایسون

تایسون از نوشته‌های کارل سیگن الهام گرفته و در کتاب خود مفاهیم پیچیده را با زبانی ساده و قابل فهم شرح می‌دهد. اما نسبت به کارل سیگن، تایسون به مفاهیم پیچیده‌تری می‌پردازد و به همین دلیل این کتاب گزینه‌ی مناسبی پس از خواندن کتاب سیگن است. این کتابی عالی و مناسب برای افرادی است که هیچ پیشینه‌ی علمی ندارند اما دوست دارند که در مورد نیروهایی تشکیل‌دهنده‌ی جهان بیشتر بدانند. این کتاب مفاهیم فیزیک را، از مفاهیم کلاسیک تا تئوری‌های مدرن، به شکلی قابل فهم و ساده توضیح می‌دهد.

19. انقراض ششم اثر الیزابت کلبرت

گاهی دنیا ممکن است ثابت و بدون تغییر به نظر برسد، اما سیاره‌ی ما همواره در حال تغییر و تکامل است. این تکامل در دوره‌ی زمانی بسیار بلندی در حال اتفاق افتادن است به همین دلیل درک آن برای ما سخت است. در این کتاب، الیزابت با استفاده از داده‌های کنونی ثابت می‌کند که ممکن است ما در حال رفتن به سمت انقراضی وسیع باشیم که مانند پنج انقراض قبلی رخ داده در طول تاریخ زمین است.

20. هفت درس کوتاه در مورد فیزیک اثر کارلو روولی

فیزیک موضوعی است که آن‌ قدر پیچیده‌ و وسیع است که می‌توانید در مورد آن چندین کتاب بخوانید و هنوز حتی دانشی سطحی در مورد آن نداشته باشید. این کتاب مفاهیم پایه‌ای فیزیک را در هفت فصل قابل درک توضیح می‌دهد. این یعنی نیازی به داشتن دانش قبلی برای درک این کتاب نیست. قلم بامزه و حتی تا حدی شاعرانه‌ی روولی خواندن این کتاب را به تجربه‌ای لذت‌بخش تبدیل کرده است.

21. ظهور و سقوط دایناسور‌ها اثر استیو بروسات

همه در دوره‌ای از زندگی خود، مخصوصاً در کودکی، در مورد دایناسورها کنجکاو هستند. بروسات، که در دانشگاه ادیبورگ ژن‌شناسی و تکامل دایناسور‌ها درس می‌دهد، توصیفی مدرن و به روز در مورد دایناسور‌ها، دنیایی که در آن زندگی می‌کردند، و تاریخچه‌ و گروه‌بندی آن‌ها ارائه می‌دهد. اگر دانش خود را در مورد دایناسور‌ها سال‌ها است که به روز نکرده‌اید، این کتاب مناسب شما است چرا که بروسات مفاهیم را به شکلی ساده و قابل درک توضیح می‌دهد و توجه ویژه‌ای به شهاب‌سنگی می‌کند که 66 میلیون سال پیش در مکزیک فرود آمد و بسیاری از دایناسورها (نه تمام آن‌ها) را نابود کرد.

22. جادوی واقعیت اثر ریچارد داوکینز و دیو مک‌کین

در جادوی واقعیت، داوکینز به بررسی خواندنی و جالب تفکر منطقی و غیر منطقی کسانی که علم را رد می‌کنند می‌پردازد. نتیجه‌ی نهایی کتابی است که به شما کمک می‌کند که جهان اطراف خود را با نگاه و تفکری تحلیلی‌تر ببینید.

23. اسلحه، میکروب، و فولاد اثر جرد دایموند

حرکت تاریخ می‌تواند اسرارآمیز و گیج‌کننده باشد. این کتاب که برنده‌ی جایزه‌ی پولیتز شده است، به بررسی تاریخ تمدن انسان می‌پردازد. مخصوصاً دلیل اینکه چرا بعضی از تقاط جهان بسیار پیشرفت کردند در حالی که نقاط دیگر عقب‌مانده باقی مانده‌اند. این کتاب تاریخ را به شکلی کلی بررسی می‌کند و نشان می‌دهد که چگونه اتفاقات هزاران سال قبل توانسته‌ است که کشاورزی، مبادله، و تمدن امروز را تغییر دهد. این کتاب به شما کمک  می‌کند که اتفاقات کنونی و آینده را درک بهتر کنید.

23. اصل اثر ناتالی انگیر

بسیاری از ما درس‌هایی که در دبیرستان باید مطالعه می‌کردیم را به یاد نداریم. ناتالی انگیر، برنده‌ي جایزه‌ي پولیتز، در یک کتاب تمام مفاهیمی که بزرگسالان امروزی باید آن‌ها را بدانند، مانند شیمی و زیست‌شناسی، مرور کرده و آموزش داده است. علم بخش مهمی از زندگی روزمره‌ی ما است و داشتن دانش کافی در مورد زمینه‌های مختلف زندگی باعث پیشرفت ما می‌شود.

24. بخاطر اینترنت اثر گرچن مک‌کولوچ

زبان آن‌قدر در زندگی روزمره‌ی ما استفاده می‌شود که بیش‌تر اوقات به تفکر در مورد آن نمی‌پردازیم. اما امروزه با وجود اینترنت، ما داریم نقطه‌ی انشعابی را تجربه می‌کنیم که در آن زبان‌های مختلف به سرعت در حال تغییر و تکامل هستند. تأثیر فناوری و اینترنت بر روی ارتباطات چشم‌گیر بوده است و فرآیندی است که در آینده نیز ادامه خواهد داشت. مک‌کولوچ به بررسی این فرآیند و چگونگی کار زبان و نحوه‌ی تکامل آن در طول تاریخ و همچنین نحوه‌ی تکامل آن در آینده می‌پردازد.

25. دختر آزمایشگاه اثر هوپ جَرن

هوپ جرن،پروفسور دانشگاه هاوایی، در این رویدادنامه‌ی جالب بیان می‌کند که کار به عنوان یک پژوهشگر چگونه است و داستان‌های شخصی زیبایی از یافتن دوستی و تجربیات زندگی‌ خود بیان می‌کند. اگر به علم گیاهان و یافتن نحوه‌ی کار پژوهشگرانی که هر روزه جهان ما را روشن‌تر می‌کنند علاقه دارید، این کتاب برای شماست. «دختر آزمایشگاه» به شما کمک می‌کند که موجودات زنده‌ای که در اطراف ما هستند و همچنین افرادی که آن‌ها را مطالعه می‌کنند را بهتر بشناسید.

26. قدرت‌ بی‌نهایت اثر استیون استروگاتز

بیشتر افراد از حساب و دیفرانسیل دوری می‌کنند یا گمان می‌کنند که هیچ کاربردی در زندگی روزمره ندارد. اما حساب مبحثی کاربردی و قدیمی است که کاربردهای روزمره‌ی بسیاری دارد و درک آن‌ می‌تواند زندگی شما را بهتر کند. استیون استروگاتز در این کتاب کاربرد‌های واقعی و روزمره‌ی بسیاری برای حساب ارائه می‌دهد و به معرفی شخصیت‌هایی می‌پردازد که بر روی این دسته‌ی مخوف ریاضیات کار می‌کنند.

27. گودل، اشر، باخاثر داگلاس هوفستاتر

برخی از کتاب‌های علمی برای آموزش موضوع خاصی نوشته شده‌اند. این کتاب کلاسیک مدرن نوشته‌ی داگلاس هوفستاتر شما را وادار به فکر کردن در مورد طرز فکرتان می‌کند. هوفستاتر از طبیعت و نقش ارتباطات شروع می‌کند و بررسی می‌کند که چگونه عوامل مختلف محیطی بر روی تجربه‌ي ما از آن محیط تأثیر می‌گذارد. او سپس مباحث موسیقی،‌ریاضی، و فیلسوفانه را به شکلی ساده و قابل درک شرح می‌دهد. این کتاب از بازی کلمات و معماهای جالب استفاده می‌کند و شما می‌توانید آن را در هر زمانی مطالعه کنید.

28. رخدادهای جهان پیشین اثر جان مک‌فی

زمین‌شناسی معمولاً علمی است که نادیده گرفته می‌شود، مخصوصاً در فرهنگ عامه امروزه. این کتاب (که در‌واقع مجموعه‌ای از ۵ اثر متفاوت است) برنده‌ی جایزه‌ی پولیتز در سال 1999 شد و در آن مک‌فی سعی می‌کند که این مشکل را حل کند. مک‌فی به بررسی تاریخچه‌ی زمین‌شناسی و گسل‌های زیرزمینی وسیع آمریکا و دنیای مرموزی که زیر پای ما قرار دارد، می‌پردازد. آن دنیا ممکن است تاریک و کند به نظر برسد اما مک‌فی حس شگفتی و هیجان بسیاری را طی بررسی آن‌ها در خواننده ایجاد می‌کند. این کتاب تا حد غافلگیرکننده‌ای آموزنده است و پس از خواندن آن دیگر به زمین زیر پای خود مثل قبل نگاه نخواهید کرد.

29. جهان زیبا اثر برایان گرین

نادیده گرفتن عوامل و تئوری‌های کلی‌تر و به روزتر فیزیک و ریاضی کار ساده‌ای است. اما اگر می‌خواهید  که این موضوعات و دنیای اطراف خود را بهتر بشناسید، باید حتماً این کتاب را بخوانید. نظریه‌ی ریسمان موضوع پیچیده‌ای است اما گرین آن را به نحوی توضیح می‌دهد که بیشتر افراد قابل به درک آن هستند. او سپس به بررسی تأثیرات این نظریه بر روی ریاضی و علوم دیگر می‌پردازد. اکتشافات علمی آینده ممکن است که پایه‌ی این نظریه انجام شده‌ باشند و این کتاب به شما کمک می‌کند که آن‌ها را بهتر درک کنید.

30. ارقام پنهان اثر مارگوت لی شترلی

درک ریاضی و علوم دیگر افق فکری شما را گسترش می‌دهد. خواندن و درک افرادی که بر روی این علوم کار می‌کنند نیز همین تأثیر را دارد. زنان سیاه‌پوستی که برای برنامه‌ی فضایی آمریکا بدون خستگی و به شکلی فوق‌العاده کار کردند باید نژادپرستی و نابرابری بسیاری را تحمل می‌کردند و در نهایت هم شاهد نادیده گرفته شدن مشارکت و زحماتشان می‌شدند. مارگوت لی شترلی نه تنها فرآیند فرستادن انسان به ماه را توضیح می‌دهد، بلکه داستان زحمات زنانی را بیان می‌کند که با وجود تبعیض علیه آنان موفق شدند در زمینه‌‌های علمی خود پیشرفت کنند. فیلمی با همین عنوان در سال 2016 نیز منتشر شده است.

31. وقتی نفس هوا می‌شود اثر پال کالانیتی

همه‌ی ما یک ویژگی مشترک داریم و آن فناپذیری است. این موضوعی است که بیشتر اوقات از آن دوری می‌کنیم و همین مورد منجر به جذابیت رویدادنامه‌ی پال کالانیتی شده است. کالانیتی در سن ۳۰ سالگی مبتلا به سرطان شد. او در این کتاب تجربیات و داستان خود در مسیر دکتر جراح شدن و مقابله و سازگاری با این بیماری را به اشتراک می‌گذارد. اگر می‌خواهید بدانید که داشتن بیماری لاعلاج در دنیای مدرن چگونه است و داستان شخصی را بخوانید که با شجاعت مقابل بدترین شرایط ایستاد، این کتاب برای شماست. پال مقاله‌ای خواندنی نیز برای دختر 9 ماهه‌اش، چندی پیش از مرگ خود، نوشته است.

32. چه میشد اگر؟ اثر راندال مُونرو

راندال مُونرو خالق وب‌کمیک طنز XCDC از خواننده‌های اثرش درخواست کرده بود سؤال‌های علمی مسخره برایش بفرستند تا او در این کتاب، به آن‌‌ها به شکلی ساده و جدی پاسخ دهد. برای مثال: اگه به توپ بیسبال با ۹۰ درصد سرعت نور ضربه بزنیم چه می‌شود؟ او برای توضیح جواب‌های خود گاهی نمودار هایی رسم کرده است که طنز بیشتری به ماجرا اضافه می‌کند و کتاب را بسیار سرگرم‌کننده‌تر می‌کند. «چه میشد اگر» از آن دسته کتاب‌هایی است که آن‌قدر در حین خواندنش از آن لذت می‌برید که متوجه نمی‌شوید که چقدر ریاضی و علوم یاد گرفته‌اید!

33. خشک اثر مِری رُچ

وقتی می‌میریم برای بدن‌مان چه اتفاق‌هایی می‌افتد؟ مِری رُوچ همه‌ی اتفاق‌هایی که ‌ممکن است برای بدن بی‌جانمان بیافتد، از آزمایشگاه‌های تحقیقاتی گرفته تا انواع و اقسام مرگ‌های هولناک، را بررسی می‌کند و با توضیحات خود کم‌کم عجیب و غریب بودن و ترسناکی این اتفاقات را کاهش می‌دهد. سبک کتاب طنز و دلگرم‌کننده است و سرشار از اطلاعاتی است که اکثر مردم از آن‌ها خبر ندارند.

34. آپارتاید پزشکی اثر هَریت اِی واشینگتن

این کتاب بر اساس نتایجی نوشته شده است که از سال‌ها پژوهش به دست آمده است. نویسنده در این کتاب تاریخچه‌ی روابط سیاه‌پوستان آمریکایی و پژوهشگران درمانی را توضیح می‌دهد. این کتاب از دوران برده‌داری تا دوران معاصر را پوشش داده و کتابی ضروری و آگاهی‌بخش است چرا که نیمه‌ی پنهان آزمایشات پزشکی ناخواسته را آشکار می‌کند و به خواننده کمک می‌کند که ریشه‌ی فقدانی که در بخش سلامت برای آمریکایی‌های آفریقایی‌تبار وجود دارد را رو بهتر درک کند.

35. خاستگاه گونه‌ها

چارلز داروین، کتاب خاستگاه گونه‌ها را در سال ۱۸۵۹ نوشت. این کتاب برای زیست‌شناسان حرفه‌ای مناسب است و محتوای آن کاملاً مشخص و روان است. «خاستگاه گونه‌ها» درباره‌ی روابط تکاملی بین گونه‌های مختلف است.

در این کتاب بر قانون طبیعت نیز تأکید شده است. طبق این قانون، قوی‌ترین و سازگارترین گونه‌ها زنده‌ و باقی می‌مانند و گونه‌های دیگر به مرور زمان منقرض می‌شوند. این کتاب آن‌قدر از نظر علمی رتبه‌ی بالایی دارد که بسیاری از دانشمندان آن را انجیل دانشمندان و زیست‌شناسان می‌خوانند!

این کتاب محتوای تحقیقاتی بسیاری برای پژوهشگران فراهم کرده است و نویسنده برای نظریات مطرح شده، سند و مدرک ارائه کرده است. در این کتاب هم به گیاه‌شناسی و هم به جانور‌شناسی توجه شده است. این کتاب دایرةالمعارف علوم و منبع مهمی از دانش به حساب می‌آید.

36. انسان خردمند: تاریخچه‌ی مختصر بشر

کتاب «انسان خردمند: تاریخچه‌ی مختصر بشر» نوشته‌ی یووال نوح هراری هست و سال ۲۰۱۱ منتشر شده است. این کتاب تاریخ بشر را بررسی می‌کند و شرح می‌دهد. اگر به منبعی معتبر در مورد فرآیند تکامل نیاز دارید، باید حتماً این کتاب را بخوانید.

هراری تاریخدان مشهوری است و دانش بسیاری در این زمینه دارد. او در کتاب خود تاریخ بشریت را با ترکیبی از تاریخ و زیست‌شناسی شرح می‌دهد و به همین دلیل بیانیه‌ها و نظرات او از اعتبار بیشتری برخوردار هستند. اکثر کتاب‌های که در مورد تاریخ بشر هستند یا همه چیز را یا از نظر تاریخی توضیح می‌دهند و یا از نظر زیست‌شناسی. هراری حقایق مربوط به تکامل را در این کتاب آورده است کنار هم و با اشاره به وضعیت فعلی بشریت توضیح داده است.

نویسنده ما را نسبت به آینده نیز هوشیار می‌کند. اسطوره‌ها و باورهای مذهبی زیادی در مورد تاریخ بشریت وجود دارند اما نویسنده با استفاده از حقایق تاریخی، این اسطوره‌ها رو رد کرده و نظرات بسیار قدرتمندی ارائه می‌دهد. این کتاب در قالب کتاب صوتی نیز موجود است و مدت زمان آن ۱۵ ساعت و ۱۷ دقیقه است.

37. مارپیچ مضاعف: توضیحی شخصی در مورد کشف ساختار DNA

کتاب «مارپیچ مضاعف»، نوشته‌ی جیمز دی واتسون، در سال ۱۹۶۸ منتشر شده است. جیمز واتسون و فرانسیس کریک با کشف DNA انقلابی در بیوشیمی ایجاد کردند. DNA واحد سازنده‌ی اولیه‌ی تمام موجودات زنده است و شناسایی و کشف این واحد باعث ایجاد نوآوری‌های بسیاری در زندگی بشر شد و درک ما از زندگی را به طور کلی تغییر داد. در این کتاب، روند این اکتشاف فوق‌العاده شرح داده شده است.

نویسنده پژوهش و تجربه‌ی کشف DNA را به زبانی ساده توضیح داده است. DNA از زمان کشفش تا به امروز همواره راهنمای کار بسیاری از دانشمندان بوده است. نویسنده نظرات خود و تمام موارد مربوط به فرآیند کشف DNA رو به طور کامل توضیح داده است.

38. تاریخچه‌ی مختصر تقریباً همه چیز

«تاریخچه‌ی مختصر تقریباً همه چیز» نوشته‌ی بیل برایسن بوده که در سال ۲۰۰۳ منتشر شده است. یکی از بهترین و محبوب‌ترین نویسندگان دنیا در این کتاب سعی کرده است که به جذاب‌ترین و حل‌نشدنی‌ترین سؤالات علمی پاسخ دهد.

تا خواندن این کتاب رو تمام نکنید نمی‌توانید آن را روی زمین بگذارید! نویسنده موضوعات مختلفی را مطرح می‌کند و به همین دلیل، کتاب ریتم خاصی پیدا کرده است. هر چیزی که ترکیبی از پدیده‌های فیزیکی باشد در این کتاب برسی شده است. حتی اصول اولیه‌ی وجود خود ما نیز در این کتاب توضیح داده شده است.

نویسنده به درک ما از تاریخ و بقا، عمق داده و در مورد زندگی گونه‌های دیگر و تأثیر انسان‌ها بر آن‌ها نیز توضیحاتی داده است. قسمت‌هایی از محتوای کتاب طنزآمیز نیز هستند و در آن‌ها نحوه‌ی کشف پدید‌ه‌ها و حقایق علمی مختلف توسط دانشمندان توضیح داده شده است.

این کتاب در قالب صوتی نیز موجود است و می‌تونید مطابق میل‌ خود یا کتاب رو بخوانید و یا به آن گوش دهید. مدت زمان فایل صوتی کتاب ۱۸ ساعت و ۱۳ دقیقه است.

39. جهان در پوست گردو

«جهان در پوست گردو» نوشته‌ی استیون ویلیام هاوکینگ است و در سال ۲۰۰۱ منتشر شده است. او در این کتاب با استفاده از تصاویر گرافیکی، قوانین مختلف فیزیک رو توضیح داده است.

هاوکینگ طیف گسترده‌ای از نظریه‌ها را بررسی می‌کند. نظریه‌هایی مانند مکانیک کوانتومی، سیاه‌چاله‌ها، ابر گرانش ۱۱-بعدی، نظریه‌ی نسبیت عام و بسیاری از نظریه‌های دیگه. این کتاب برای متخصصان راهنمای فوق‌العاده‌ای است و با استفاده از شواهد و مدارک معتبر به افزایش اطلاعات شما کمک می‌کند.

با این حال، توضیحات نویسنده کمی سنگین هستند و ممکن است مردم عادی نتوانند این مطالب را به راحتی درک کنند مگر فردی فنی با کمی دانش علمی باشند. در کل این کتاب برای افرادی که تا حدی اطلاعات علمی دارند، کتاب ارزشمندی است.

این کتاب ۲۲۴ صفحه دارد و به زبان انگلیسی نوشته شده است.

40. حیات چیست؟ با ذهن، جسم، و طراحی‌های خودزیست‌نامه‌ای

«حیات چیست؟»، نوشته‌ی اِروین شرودینگِر، در سال ۱۹۴۴ منتشر شده است و به عنوان یکی از برجسته‌ترین کتاب‌های کلاسیک تاریخ شناخته شده است. موضوع این کتاب، قوانین مختلف زیست‌شناسی مولکولی است و ژن‌ها و نقش‌ آن‌ها در تولید مثل را بررسی می‌کند.

نویسنده با ارجاع به قوانین فیزیک، حقایق زیستی را شرح می‌دهد. دغدغه‌ی نویسنده در این کتاب، عصاره و وجودِ حیات است. این کتاب به دو قسمت تقسیم می‌شود: قسمت اول در مورد چیستی حیات و متشکل از ۷ فصل است. قسمت دوم در مورد ذهن و ماده است و ۶  فصل دارد.

نویسنده‌ در دوران زندگی خود طبعی فلسفی داشت و تأثیر آن در قلم او کاملاً قابل مشاهده است.

41. اصول ریاضی فلسفه‌ی طبیعی

«اصول ریاضی طبیعی» (یا «پرینسیپیا»)، نوشته‌ی آیزاک نیوتون و ترجمه‌ی آی بِرنارد کوهن، آن ویتمَن و جولیا بادِنز، در سال ۱۶۸۷ منتشر شده است. نیوتون در این کتاب برای شرح اصول و قوانین حرکت، زمان و نیرو از نمودارها و معادلات ریاضی استفاده کرده است.

قوانین نیوتون نقش بسیار مهمی در اکتشافات و اختراعات بشریت بازی کرده‌اند. در این کتاب قوانین کلی حرکت، شتاب، شتاب منفی و بسیاری از قوانین دیگر توضیح داده شده‌اند. این قوانین مسیر مؤثر و وسیعی برای پیشرفت و تحقیق دانشمندان و علم باز کردند.

قوانین نیوتون حتی در دوران معاصر نیز برای ساخت فضاپیماها به کار می‌روند. به طور خلاصه، اگر به قوانین و اصول فیزیک علاقه‌مند هستید، «اصول ریاضی طبیعی» راهنمای جامعی برای شما است.

این کتاب ۹۹۲ صفحه دارد و به زبان انگلیسی نوشته شده است.

42. ژن خودخواه

«ژن خودخواه»، نوشته‌ی ریچارد داوکینز، در سال ۱۹۷۶ منتشر شده است. داوکینز در کتاب خود به بررسی قواعد تعامل میان گونه‌ها می‌پردازد. او توضیح می‌دهد که هر دو اُرگانیسمی که با هم، نسبت ژنتیکی دارند برای یکدیگر ازخودگذشتگی نشان می‌دهند. طبیعت اینگونه عمل می‌کند.

این کتاب مناسب همه است و مخاطبان آن مردم معمولی هستند. تمام رفتارهای خودخواهانه‌ی اُرگانیسم‌های ژنتیکی به اختیار خود آن‌ها نیست.

گاهی اوقات این رفتارها به دلیل شرایط آن‌ها است.  در این کتاب، نویسنده به رقابت برای بقا نیز اشاره می‌کند. نکته‌ی مثبت این کتاب این است که نویسنده به توضیح کلی مسائل اکتفا نکرده و مثال‌هایی نیز ذکر کرده است.

«ژن خودخواه» دارای نسخه‌ی صوتی نیز است و مدت زمان فایل صوتی آن ۱۶ ساعت و ۱۲ دقیقه است.

راهنمای خرید کتاب های علمی

در عصر تکنولوژی معاصر، همه به دستگاه‌های الکترونیکی وابسته هستند. مخصوصا نسل جدید که لزومی نمی‌بینند که حتی لای کتابی را باز کنند چرا که گمان می‌کنند تمام اطلاعات مورد نیازشان را می‌توانند در اینترنت پیدا کنند.

اما در واقع، هیچ نظارتی روی صحت مطالبی که آنلاین پخش می‌شود وجود ندارد. اگر واقعاً می‌خواهید بدانید که یک پدیده دقیقاً چه فرآیندها و مکانیسم‌هایی دارد باید به کتاب‌های مربوطه مراجعه کنید.

اما صدها نوع کتاب در بازار وجود دارد و خیلی از کتاب‌ها فقط به یک جنبه از مسئله‌ی مورد نظر می‌پردازند. بنابراین اگر قصد خرید کتاب‌هایی علمی دارید که دقیقاً مطابق خواسته‌های شما هستند، «راهنمای خرید» ما را مطالعه کنید تا بفهمید که کتاب‌های خوب چه ویژگی‌هایی دارند.

کتاب‌های علمی پیشرفته

در طول تاریخ، علم بارها و بارها منجر به نجات بشریت شده است. ما در عصر پیشرفت فناوری زندگی می‌کنیم. در این عصر، هوش مصنوعی دیگر افسانه نیست، دستگاه‌های الکترونیکی با دستورات صوتی کار می‌کنند، و تنها با لمس یک دستگاه هوشمند می‌توانید تمام خانه‌ی خود را کنترل کنید.

تمام این امکانات به دلیل زحمات دانشمندان و وجود علم ممکن هستند. برای اینکه در مورد این نوابغ استثنایی و اکتشافات‌ آن‌ها اطلاعات بیشتری به دست بیاوریم، معمولاً سراغ کتاب‌های نوشته‌شده توسط ان‌ها می‌رویم. کتاب‌هایی که این نوابغ نوشته‌اند و می‌نویسند مظهر خلاقیت بشر و جزء مهم‌ترین منابع بشریت هستند.

بیشتر کتاب‌هایی که در این مقاله از آن‌ها اسم بردیم انقلابی در دنیای علم ایجاد کرده‌اند و به نسل‌های مختلف کمک کرده‌اند که جهان خود را کمی بهتر درک کنیم.

فواید کتاب‌های علمی

افرادی که در وقت آزاد خود کتاب‌های علمی مطالعه می‌کنند اطلاعات بسیار زیادی به دست می‌آورند. این افراد درک بهتری از مشکلات زندگی روزمره دارند و به همین دلیل می‌توانند هم با مافوق و هم با زیردستان خود به شکل بهتر و مؤثرتری ارتباط برقرار کنند.

اگر پدر یا مادر هستید و فرزندتان در مورد جهان و نحوه‌ي کار آن کنجکاو است باید بگیم که این کتاب‌ها  می‌توانند زندگی‌شان را متحول کنند. وقتی در مورد یک مسئله‌ی معین مطالعه می‌کنید، متوجه می‌شوید که چه حقایق مختلف و جالبی در مورد آن‌ وجود دارد.

در نهایت، خواندن این کتاب‌ها به شما کمک می‌کنند که بتوانید با هر کسی که می‌خواهید ارتباطی مؤثر برقرار کنید. کتاب‌های علمی به شما بینش عمیق‌تری میدن و با این کار بهتون کمک می‌کنن توی کار و همه‌ی جوانب زندگی متمرکزتر باشین.

پاراگراف مقدمه

کیفیت محتویات کتاب از اهمیت بالایی برخوردار است. مقبولیت جهانی کتاب و هزینه‌ی کتاب به کیفیت آن بستگی دارد. معیار کیفیت کتاب، به خصوص برای کتاب‌های علمی، نویسنده و موضوعی است که در کتاب مطرح شده است.

اما چطور می‌توان در عرض چند دقیقه تصمیم گرفت که محتوای کتاب ارزش خریدن دارد یا نه؟ پاراگراف مقدمه‌ی کتاب، خلاصه‌ی محتویات کتاب است و به همین دلیل برای خوانندگان گذری معیار خوبی برای قضاوت بر محتوای کتاب است.

بنابراین اگر می‌خواهید کتابی انتخاب کنید که در مورد اصول یا موضوع مورد علاقه‌تان است با دقت پاراگراف مقدمه رو مطالعه کنید. اینگونه می‌توانید خودتان بفهمید که کتاب مورد نظر در مورد حوزه‌ی مورد علاقه‌‌ی تان هست یا نه.

نویسنده

اگر نویسنده‌ای در رشته‌ی خودش شهرت خوبی داشته باشه، احتمالاً کتابش نیز ارزش خواندن دارد. کتاب‌های علمی نیز همین‌طور هستند. اگر نویسنده‌ی کتاب، دانشمند مورد احترامی باشد به کتاب با دید بهتری نگاه می‌شود.

البته حتی اگر نویسنده‌ای سابقه‌ی پژوهش درخشانی نداشته باشه هم نباید کتاب او را نادیده گرفت. باید سعی کنیم که در مورد کتاب با توجه به محتوای آن قضاوت کنیم. اما اگر می‌خواهید در رشته یا حوزه‌ای معین تازه شروع به مطالعه کنید، بهتر است که با نظریات و آثار دانشمندانی شروع کنین که معتبر هستند و شهرت خوبی دارند.

تصاویر

ما از دوران بچگی معمولاً با عکس و نمودار آموزش دیده‌ایم. ما اطلاعاتی که با عکس و نمودار یاد می‌گیریم را بهتر به خاطر می‌آوریم.

لوب پس‌سری مغز، مسئول ادراک عکس و تصویر در مغز ما است. قشر پیش‌پیشانی و آمیگدال هم خاطرات را ایجاد می‌کنند. این ساختارها خاطرات را با نشانه‌هایی غالب ذخیره می‌کنند تا بتوانیم به سادگی و هر زمان که می‌خواهیم به خاطراتمان دسترسی داشته باشیم و آن‌ها را به یاد بیاوریم.

وقتی چیزی می‌خوانیم بیشتر زحمت بر دوش بخش بصری مغز است و به همین دلیل نشانه‌های غالب با عکس ذخیره می‌شوند. به همین خاطر است که ما اطلاعات مورد نظر را بر پایه‌ی عکسی که همراه آن بود به خاطر می‌آوریم. بنابراین تصاویر برای یادگیری ضروری هستند چرا که آن‌ها نه تنها به افراد عادی، بلکه به متخصصان نیز کمک می‌کنند تا اطلاعات مهم را بهتر به حافظه‌ی خود بسپارند.

کیفیت کاغذ

کیفیت کاغذ برای کسی که برای تفریح کتاب می‌خوانند بسیار مهم است. کتابی که کیفیت کاغذ بدی داشته باشد از چشم خواننده می‌افتند، حالا هر چقدر هم که محتوای آن عالی باشد. حس‌کردن کاغذ واقعاً مهم است زیرا صدها وبسایت هستند که می‌توان در آن همان کتاب را با هزینه‌ای بسیار کم‌تر مطالعه کرد. کسانی که خواندن کتاب‌های فیزیکی را ترجیح می‌دهند دوست دارند که کتابی که می‌خوانند را حس کنند.

یکی از دلایل اصلی اینکه مردم همچنان سراغ کتاب‌های فیزیکی می‌روند این است که آن‌ها وقتی کتاب را در دستان خود می‌گیرند و حس می‌کنند، با واقعیت ارتباط برقرار می‌کنند. این ارتباط به کتاب معنا می‌دهد و به همین دلیل، برای بعضی‌ها، کتاب‌هایشان جزء دارایی‌های ارزشمند آن‌ها به حساب می‌آید.

کتابی که لایق پولی که برای آن زحمت کشیده‌اید است باید محتوای آموزنده‌ و کیفیت کاغذ خوبی داشته باشد.

هزینه

برای تولید محتوای قابل درک این کتاب‌ها،  پژوهش‌های پرهزینه‌ای انجام شده است و به همین دلیل کاملاً قابل درک است که باید قیمت خود کتاب نیز متناسب با هزینه‌ی آن پژوهش‌ها باشد.

کتاب‌هایی که ما در لیست خود آورده‌ایم هم کم‌هزینه و اقتصادی هستند و هم از اعتبار بالایی برخوردارند. اگر می‌خواهید که خودتان به تنهایی کتابی انتخاب کنید، همیشه کتابی را انتخاب کنین که قیمت آن با میزان و ارزش محتویات آن در تعادل است.

سؤالات متداول

چرا کودکان باید کتاب‌های غیرداستانی بیشتری بخوانند؟

امروزه بسیاری از کودکان، مخصوصاً نوجوانان، به کتاب‌های تخیلی یا رمان‌های مصور (کامیک) علاقه دارند در حالی که باید وقت بیشتری برای خواندن کتاب‌های علمی کنار بگذارند. کتاب‌های علمی می‌توانند اطلاعات بیشتری در مورد موضوعات مختلف ارائه دهند و در نهایت علاقه‌ی نوجوان را به سمت حوزه‌‌ی علمی مشخصی سوق دهند.

آیا کسی که در رشته‌ی علمی مورد نظر تخصص ندارد می‌تواند در مورد آن کتاب علمی بنویسد؟

بیشتر کتاب‌های علمی نوشته‌ی نظریه‌پردازان،‌ دانشمندان و مهندسان مختلف هستند. اما کتاب‌هایی هم وجود دارند که توسط افراد غیرمتخصص نوشته شده‌اند. با این حال دقت داشته باشید که اکثر این کتاب‌ها نوشته‌ی افراد باسواد و تحصیل‌کرده‌ای هستند که بر پایه‌ی نظریاتی که دانشمندان منتشر کرده‌اند این مطالب را نوشته‌اند.

چرا اکثر کتاب‌های علمی فقط بر روی یک حوزه تمرکز می‌کنند؟

علم حوزه‌ی پیچیده‌‌ای است و در همه‌ی جوانب آن باید پژوهش‌های دقیقی منتشر شود. اگر موضوع اصلی کتاب به دقت شرح داده نشود، به کتاب توجه چندانی نمی‌شود و کتابی معتبر به حساب نمی‌آید. کتاب‌هایی که تنها بر روی موضوع خاصی تمرکز می‌کنند از کتاب‌های دیگر بهتر هستند چرا که این نوع کتاب‌ها اطلاعات دقیق‌تری در مورد ریشه‌ی شکل‌گیری مسئله‌ی مورد بحث ارائه می‌دهند.

سخنان پایانی

کتاب‌های غیرداستانی، به خصوص کتاب‌های علمی، فواید بی‌شماری دارند. در این عصر دیجیتال، مدت زمانی که در روز به مانیتور خیره می‌شویم از کنترل‌مان خارج شده است. شغل بسیاری از ما نیز به کامپیوتر وابسته است. کتاب به آدم احساس آرامش می‌دهد و داشتن کنترل را به روال روزمره‌ی زندگی ما باز می‌گرداند.

چه چیزی بهتر از این است که بعد یک روز کاری طولانی، با یک کتاب خوب و یک لیوان چای داغ، یک گوشه لم بدیم و استراحت کنیم؟ در این دوران و با توجه به‌ فشار کاری مداوم امروزی، به نظر ما این پایانی فوق‌العاده برای یک روز خسته‌کننده است. و فراموش نشود که این کتاب‌ها فقط نظریات و اطلاعات مختلف در مورد جهان را به ما آموزش نمی‌دهد، بلکه آن‌ها دید ما نسبت به واقعیت پیرامون‌مان را عمیق‌تر می‌کنند و به ما کمک می‌کنند که تأثیر قوانین طبیعت بر روی زندگی روزمره‌‌مان را بهتر درک کنیم.

این کتاب‌ها افق دید ما را گسترش می‌دهند و ذهن‌ما را باز می‌کنند تا بتوانیم در مورد وجود هر پدیده‌ی محیطی در اطراف‌‌مان، آزادانه‌تر و به شکلی تحلیلی‌تر فکر کنیم.

معرفی ۱۰ کتاب علمی برتر تاریخ را بخوانید. مطمئن هستیم که حداقل یکی از این کتاب‌ها شما را کنجکاو می‌کند. راهنمای خرید پرجزئیات ما نیز به شما کمک می‌کند که بتوانید در هر نقطه‌ی جهان کتاب مناسبی برای خود انتخاب کنید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *