

از جنگ داخلی تا جنگهای جهانی، از جنگ سرد تا جنگ ویتنام. از چنگیز خان تا یولیسیز گرانت. از جاسوسان، قاتلان و سیاستمداران. دین و علم. تاریخ جهان ما گسترده است و این 63 کتاب تنها مشتی از خروار هستند.این لیست از بهترین کتابهای تاریخ شامل پرفروشترینها، برندگان جایزۀ پولیتزر و انتخاب ویراستار از مورخان و زندگینامهنویسان برجسته است. کدام کتابهای تاریخی را ذکر نکردهایم؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
نوشتۀ رون چرنوو
رون چرنوو، برندۀ جایزۀ پولیتزر، شرحی تند و نمایشی را از یکی از ژنرالها و روسای جمهور قوی ما یعنی یولیسیز گرانت نوشت. چرنوو با شفافیت، وسعت نظر و دقت، جریانهای فکری را مییافت که داستانهای مختلف از گرانت را به هم پیوند میداد و دید جدیدی را نسبت مردی که والت ویتمن او را اینچنین توصیف کرد «بدون هیچ چیز قهرمانانهای… و در عین حال بزرگترین قهرمان» ارائه داد.
نوشتۀ جارد دایموند
جارد دایموند به طرز متقاعدکنندهای این استدلال را دارد که عوامل جغرافیایی و محیطی، دنیای مدرن را شکل داده است. جوامعی که در تولید غذا با انجام شکار پیشرفته شده بودند، تا زمانی که دین و همچنین میکروبهای ناخوشایند و سلاحهای جنگی قدرتمند توسعه داده شد. این جوامع در دریا و خشکی برای تسخیر و نابودی فرهنگهای بیسواد به ماجراجویی پرداختند.
نوشتۀ جک ودرفورد
تقریبا هر کشوری که به دست مغولها فتح شد، در آن رشد بیسابقهای در ارتباطات فرهنگی، گسترش تجارت و شکوفایی تمدن به وجود آمد. چنگیز خان که بسیار ترقیخواهتر از همتایان اروپایی یا آسیایی خود بود، شکنجه را لغو کرد، آزادی مذهبی گستردهای را ارائه داد و نظامهای فئودالی امتیاز اشرافی را در هم شکست.
نوشتۀ آنا رید
در 8 سپتامبر سال 1941، یازده هفته پس از اینکه هیتلر عملیات بارباروسا را عملی کرد، طی حملهای وحشیانه به اتحاد جماهیر شوروی، لنینگراد را به محاصرۀ خود درآورد. این محاصره به مدت دو سال و نیم برداشته نشد و در آن زمان حدود 750000 از اهالی لنینگراد به خاطر گرسنگی جان باختند. لنینگراد یک تاریخ روایی گیرا و معتبر از این لحظۀ دراماتیک در قرن بیستم است که با روایات شخصی ماندگاری که از زندگی روزمرۀ وقایعنویسان دو طرف در زمان محاصره گرفته شده، شکل گرفته است.
نوشتۀ فردریک لوگوال
پارههای آتش که داستانی حماسی از فرصتهای از دست رفته و محاسبات غلط و مرگبار است، در عمق سوابق تاریخی قرار میگیرد تا پاسخهای سختی را به سوالات بیپاسخ پیرامون نابودی یک قدرت غربی در ویتنام و ورود قدرت دیگر ارائه دهد. این کتاب اثری گیرنده و نویدبخش است که به روشنگری تاریخ پنهان تجارب فرانسه و آمریکا در ویتنام میپردازد.
نوشتۀ مدریس اکستینز
کتاب پرستش بهار به بررسی منشا، تاثیرات و پیامدهای جنگ جهانی اول میپردازد. ماجرای این کتاب از آغاز نمایش بالۀ استراوینسکی به نام پرستش بهار در سال 1913 تا مرگ هیتلر در سال 1945 ادامه دارد. با درک اینکه جنگ جهانی اول نقطۀ عطف روانی مدرنیسم به طور کلی بود، اکستینز زندگی مردم عادی، آثار ادبیات مدرن و وقایع مهم تاریخی را مورد بررسی قرار میدهد تا نحوۀ نگاه ما به گذشته و آینده را بازتعریف نماید.
نوشتۀ سوزان وایز باور
یک داستان تاریخی پر جنب و جوش و جذاب که رشتههای مشترکی را در فرهنگهای به وجود آورندۀ فرهنگ ما نشان میدهد. دهها نقشه جغرافیای واضحی از وقایع بزرگ را ارائه میدهند، در حالی که جدول زمانی، القاکنندۀ حس مداوم مرور سالها و ارتباط فرهنگی به خواننده است. ادبیات، سنتهای حماسی، نامهها و روایتهای خصوصی، پادشاهان و رهبران را با زندگی کسانی که بر آنها حکومت میکردهاند ارتباط میدهد.
نوشتۀ کنارد جارایوش
این کتاب دربرداندۀ داستانهای جذابی در مورد مردم معمولی آلمان است که در جنگ جهانی دوم، هولوکاست و تفکیک جنگ سرد و همچنین در طول دورههای بهبود، اتحاد مجدد و بازسازی بعد از جنگ زندگی کردهاند. زندگیهای درهم شکسته روایتی گیرا از قرن بیستم است که از نگاه آلمانیهای معمولی روایت میشود که در زمان حکومت هیتلر میزیستهاند و زندگی آنها با آنچه دیدهاند و انجام دادهاند زخم خورده و حتی گاهی اوقات نابود شده است.
نوشتۀ سونیا پرنل
در سال 1942، گشتاپو در اعلامیهای فوری گفت: «او خطرناکترین جاسوس متفقین است. ما باید او را پیدا و نابود کنیم». براساس تحقیقات جدید و گسترده، سونیا پرنل برای اولین بار زندگی مخفیانه ویرجینیا هال را آشکار کرد و داستانی حیرتانگیز و الهامبخشی را از قهرمانی، جاسوسی، مقاومت و پیروزی بر مشکلات تکاندهنده نوشت. زنی که مهم نبود داستانی نفسگیر از چگونگی استقامت شدید یک زن برای پیروزی در میدان جنگ است.
نوشتۀ پل کارتلج
مفهوم «دموکراسی» ابتدا در یونان باستان مطرح شد، با این وجود تقریبا همۀ متفکران مهم یونان باستان از افلاطون و ارسطو به بعد نسبت به هر شکل دموکراسی مردد بودند یا حتی دیدگاه خصمانهای داشتند. توضیح این امر کاملا ساده است که نخبگان، قدرت اکثریت را برابر با دیکتاتوری پرولتاریا میدانند. کارتلج در این کتاب به روشن ساختن انواع روشهای دموکراتیک در جهان کلاسیک و همچنین شباهتها و تفاوتهای آنها نسبت به اشکال دموکراتیک مدرن، از انقلابهای آمریکا و فرانسه گرفته تا اندیشۀ سیاسی معاصر پرداخته است.
نوشتۀ جین رابرتز و هنک کلیبانوف
این کتاب یک بررسی بیسابقه از این مسئله است که چگونه اخبار، سرمقالهها و عکسها در مطبوعات آمریکا و روزنامهنگارانی که مسئول آنها هستند، تفکر ملت را در مورد حقوق مدنی در جنوب طی دهههای 1950 و 1960 به طور اساسی تغییر دادند.
نوشتۀ اندرو رابرتز
ما از چرچیل به عنوان قهرمانی یاد میکنیم که تمدن را از شر نازیسم نجات داده و به همه در مورد جنایات سنگین کمونیسم شوروی هشدار داده است، اما این شاهکار رابرتز نشان میدهد که وی به همان اندازه در مورد چالشهایی که رهبران امروز با آن روبرو هستند و ارزشهای اساسی مثل شجاعت، سرسختی، رهبری و اعتقادات اخلاقی نیز به ما مطالبی آموخته است.
نوشتۀ توماس آسبریج
این کتاب تاریخچهای از مبارزهای وحشیانه برای سرزمین مقدس در قرون وسطی است. مورخ مشهور، توماس آسبریج سالهای 1095 تا 1291 را در این روایت به عنوان یکی از جذابترین دورههای تاریخ قلمداد میکند. کتاب آسبریج حماسهای باشکوه و پر از ماجراجویی، دسیسه و روایتگر عظمت ماجراها از جنگ مقدس بین مسیحیان و مسلمانان، از ریچارد اول تا صلاحالدین و از امپراطوران بیزانس تا شوالیههای معبد را روایت میکند.
نوشتۀ آنا-لیزا کاکس
در سال 1818، هنگامی که کزیا و چارلز گریر که از ساکنان سیاهپوست منطقه بودند و تصمیم به پاکسازی مناطق مرزی خود گرفتند، نمیدانستند که آنها در حال انجام بخشی از مبارزات اولیۀ ملت برای اجرای عدالت هستند. اما در عرض چند سال، گریرز جزو اولین رهبران راهآهن زیرزمینی میشود و به همراه پیشگامان و متحدان دیگر برای مقابله با استبداد رو به رشد، اسارت و بیعدالتی برمیآید. کتاب استخوان و تار و پود سرزمین، روایتگر داستان زندگی گریرز و بسیاری از افراد دیگر مثل او و تاریخ گمشدهای از اولین مهاجرت بزرگ ملتها است.
نوشتۀ الین ویس
نشویل، آگوست 1920. سی و پنج ایالت اصلاحیۀ نوزدهم را که به زنان حق رأی میداد تصویب کردند. آخرین ایالت، تنسی است که باید رای دهد تا داشتن حق رای برای زنان به قانون کشور تبدیل شود. به دنبال چند تن از زنان شاخصی که نیروهای متبوع خود را به نبرد سوق میدادند، ساعت زن داستان مهیجی را به تصویر میکشد که نشان میدهد چگونه زنان آمریکایی آزادی خود را به دست آوردند. این کتاب مبارزات آغازین در نبردهای بزرگ قرن بیستم را برای حقوق شهروندی نیز نشان میدهد.
نوشتۀ دیوید دبلیو بلایت
مرد جوانی به نام فردریک داگلاس از بردگی در بالتیمور، مریلند فرار کرد. او خوش شانس بود که توانست توسط معشوقۀ صاحبش خواندن را بیاموزد و تا جایی ادامه دهد که به یکی از چهرههای بزرگ ادبی زمان خود تبدیل شود. دیوید بلایت با استفاده از اطلاعات جدیدی که در یک مجموعۀ خصوصی است و تعداد کمی از مورخان دیگر به آن دسترسی دارند و همچنین با استفاده از اطلاعاتی که اخیرا در روزنامههای داگلاس را کشف شده است، این زندگینامه را نوشت. بیوگرافی بلایت داستان جذاب دو ازدواج داگلاس و خانوادۀ بزرگ و پیچیدۀ او را روایت میکند.
نوشتۀ ریک اتکینسون
آزادی اروپا و نابودی رایش سوم، داستانی از فاجعه و پیروزی پایداری است که با محاسبهای غلط و شهامتی بینظیر همراه بود. در اولین جلد از سهگانۀ آزادی، ریک اتکینسون به تشریح سالهای 1942 و 1943 میپردازد و نشان میدهد درام بزرگی که در شمال آفریقا به وقوع پیوست، تا چه اندازه در پیروزی نهایی قدرتهای متفقین و درک آمریکا از خود مهم و تاثیرگذار بود.
نوشتۀ اندرو لوین
گای برجس مهمترین، مرموزترین و شگفتانگیزترین فرد در «حلقۀ جاسوسان کمبریج» بود. برجس از طریق دانشگاه، بی بی سی، وزارت امور خارجه، امآی5 و امآی6 به قدرت رسید، و به هزاران اسناد محرمانه بسیار حساس دسترسی داشت که آنها را به دست روسها رساند. در این کتاب که اولین بیوگرافی کامل است، اندرو لوین به ما نشان میدهد که چگونه برجس حتی در زندگی شخصی و پر هرج و مرج خود و در ملاقاتهایی که هنگام مستی انجام میداد از هیچ کاری برای نفوذ و خیانت خود به سرویس اطلاعاتی انگلیس فروگذار نمیکرد.
نوشتۀ چارلز سی من
برخلاف آنچه بسیاری از آمریکاییها در مدرسه میآموزند، سرخپوستان در دوران پیشاکلمبی به طور پراکنده در یک بیابان بکر مستقر نبودند، بلکه تعداد زیادی از سرخپوستان وجود داشتند که به طور فعال سرزمینهای اطراف خود را تغییر و تحت تاثیر قرار میدادند. در واقع، سرخپوستان با بیتوجهی در زمین زندگی نمیکردند بلکه دائما در حال محوطهسازی و تغییر دادن دنیای اطراف خود بودند به طریقی که ما اکنون در حال کشف آن هستیم. این نگاه جدید تحولآمیز به دنیای غنی و جذابی که ما فقط فکر میکردیم در مورد آن به طور کامل میدانیم، موضوعی چالشبرانگیز و شگفتآور است.
نوشتۀ تیم بووری
کتاب مماشات تاریخ زمینهسازی از سالهای فاجعهبار بلاتکلیفی، دیپلماسی ناموفق و درگیریهای پارلمانی را نشان میدهد که سلطۀ هیتلر بر اروپا را امکانپذیر کرد. تیم بووری با تحقیقاتی عمیق و گسترده در مورد بایگانیها و منابعی که پیش از آن توسط مورخان دیده نشده بود، تصویری فراموشنشدنی را از وزرا، اشراف و دیپلماتهای آماتور خلق کرد و نشان داد که چگونه آنها با اقدامات و بیفعالیتی خود، سیاست کشور را شکل داده و سرنوشت اروپا را رقم زدند.
نوشتۀ سارا چرچول
اول آمریکا قبل از تبدیل شدن به یک شعار انزواطلبانۀ بسیار تاثیرگذار در طول جنگ جهانی اول، به عنوان شعار جمهوریخواهان استفاده میشد و این شعار همیشه با استبداد و برتری سفیدپوستها ارتباط نزدیکی داشت. در همین حال، رویای آمریکایی در ابتدا نمای وسیعی از برابری را نشان می داد. چرچول این مفاهیم را از طریق تغییر بزرگ در دهۀ 1920، رکود و ظهور فاشیسم دنبال میکند و عوام فریبی مداوم در آمریکا را به تصویر میکشد و نحوۀ مقاومت در برابر آن را به ما نشان میدهد.
نوشتۀ عباس امانت
تاریخ ایران مدرن، تحقیقی به معنای متعارف نیست بلکه کاوشی هوشمندانه در مورد داستان یک ملت است. این کتاب با نگاهی فاشکننده نشان میدهد که چگونه حوادث، افراد و موسسات توسط جریاناتی که گاهی به صدها سال پیش مرتبط است شکل گرفتهاند. این کتاب تاریخ پیچیدۀ جوامع و اقتصادهای گوناگون ایران را در برابر تغییرات سلسلهای، انقلابها، جنگهای داخلی، اشغال خارجیها و ظهور جمهوری اسلامی را در خود جای داده است.
نوشتۀ جک ای دیویس با روشن ساختن ارتباط سیاسی و اقتصادی آمریکا با محیط زیست از دوران کشورگشایان تا به امروز، نشان میدهد که چگونه اکوسیستمهای پربار و زیبایی استثنایی خلیج فارس به یک کشور در حال رشد قدرت میبخشد. این کتاب پر از داستانهایی واضح و ناگفته از ارسال ناوشکنهای فیشاسپورت به خلیج فارس در اولین سکوهای نفت این کشور است.
نوشتۀ مری برد
مری برد در این کتاب به روایت تاریخ روم با قدمتی نزدیک به هزار سال میپردازد و نه تنها نحوۀ تفکر ما دربارۀ روم باستان را تحلیل میکند بلکه چشماندازهای تاریخی را که قرنهاست وجود دارد به چالش میکشد. SPQR قصد دارد تا با توجه دقیق به طبقه، مبارزات دموکراتیک و زندگی کل گروههای مردمی که برای قرنها از داستانهای تاریخی حذف شدند، دیدگاه ما دربارۀ تاریخ روم را برای دهههای آینده شکل دهد.
نوشتۀ جان داور
کتاب استقبال از شکست روایتگر کاملترین و مهمترین تاریخ بیش از شش سال اشغال ژاپن توسط آمریکا است که هر سطحی از جامعۀ این کشور را تحت تاثیر قرار داد. این تاثیر غالبا به روشی بوده است که هیچ یک از طرفین نمیتوانند پیشبینی کنند. داور، به روشی کاملا جدید در سبک خود، از دستکاریهایی که افراد عالیرتبه در مورد سرنوشت امپراطور هیروهیتو انجام میدادند گرفته تا امیدها و ترسهای زنان و مردان هر قشر، تعامل غنی و پرهیاهوی بین غرب و شرق، پیروز و مغلوب را به ما نشان میدهد.
نوشتۀ دیوید مککلو
مورخ برجستۀ آمریکا، در کتابی سرشار از هیجان، نمایش و نیروی روایی نفسگیر، داستان تکاندهندهای را از سال تولد آمریکا یعنی سال 1776 روایت میکند. در کتاب 1776 آمده است که در این سال هر دو طرف اقیانوس اطلس درهم آمیخت، اقدامات و تصمیماتی گرفته شد که بریتانیای کبیر را وادار به انجام جنگ علیه استعمارگران یاغی کرد و بقای آمریکا را در دستان جورج واشنگتن قرار داد.
نوشتۀ پاتریک رادن کیف
کتاب مسحورکنندۀ پاتریک رادن کیف از یک پروندۀ قتل در سال 1972 به عنوان نقطۀ شروع داستان جامعهای که درگیر یک جنگ چریکی خشونتآمیز است استفاده میکند. این کتاب از تروریستهای تندرو و خشن ارتش جمهوریخواه ایرلند مانند دولورس پرایس میگوید که در جوانی در لندن بمب میکاشت و خبرچینان را برای اعدام مورد هدف قرار میداد تا مغز متفکر وحشی ارتش جمهوریخواه که به دارک معروف بود و تا بازیهای جاسوسی و نقشههای کثیف ارتش انگلیس. هیچ چیز نگو، دنیایی پر از تعصب، خیانت، انتقام و رنج را در ذهنها تداعی میکند.
نوشتۀ راشل سوابی
سوابق پویای راشل سوابی پر است از بررسی برندگان جایزۀ نوبل، متفکران شجاعی در چندین قرن گذشته، مبتکران بزرگ و همچنین دانشمندان کمتر شناخته شده اما بسیار تاثیرگذاری که بر زندگی روزمرۀ ما اثر گذاشتهاند. همچنین این کتاب به روشن ساختن چگونگی توسعۀ ایدههای هر کدام از آنها، از اولین لحظۀ فعالیت علمی آنها و تحقیق و کشفی که با آنها بیشتر شناخته شدهاند میپردازد.
نوشتۀ ایان کرشاو
کتاب هیتلر نوشتۀ ایان کرشاو شرححال رهبر نازیها است و روایت میکند که چگونه یک دانشجوی هنر شکستخورده از گوشهای مبهم از اتریش به قدرت بیمثالی تبدیل شد، زندگی میلیونها نفر را نابود و دنیا را به پایان خود نزدیک کرد.
نوشتۀ الیزابت ای. فن
سرخپوستان ماندان دشتنشینان معروفی بودند که برای قرنها شهرهای پر رفت و آمد و شلوغی را در بالای رودخانه میزوری در مرکز آمریکای شمالی داشتند. ما بیشتر آنها را تنها از این طریق میشناسیم که لوئیس و کلارک زمستان 1804- 1805 را با آنها گذراندهاند، اما چرا چیز بیشتری نمیدانیم؟ در این کتاب شگفتانگیز، فِن با کنار هم قرار دادن یافتههای مهم و جدید در باستانشناسی، مردمشناسی، زمینشناسی، اقلیمشناسی، اپیدمیولوژی و علوم تغذیه تاریخ آنها را جمعآوری میکند. تفسیر اصلی وی از این یافتههای متنوع تحقیقاتی، دیدگاه جدیدی را به ما ارائه میدهد.
نوشتۀ ادوارد هالت کار
کار که به خاطر کتاب مشهور خود در مورد تاریخ شوروی شهرت دارد، در ورود به تاریخنویسی (یعنی مطالعۀ تاریخ مکتوب) در ابتدا مورد انتقاد منتقدین قرار گرفت. این کتاب که در ابتدا محتویات آن به عنوان محتوایی دارای «نسبیگرایی خطرناک» قلمداد میشد و به همین خاطر کنار گذاشته شده بود، اکنون این یک متن بنیادی برای مورخان در نظر گرفته میشود. کار با پرسیدن اینکه دانش تاریخی دقیقا چیست و چه چیزی تاریخ را تشکیل میدهد، به گونهای که ما آن را متوجه شویم، انتقادی قانعکننده و ماهرانهای را از سوگیریهای مورخان و روایتهای اخلاقی آنان از تاریخ ارائه میدهد. این متن نوآورانه مفاهیمی مانند واقعیت، علم، اخلاق، فردگرایی و جامعه را نیز مورد بررسی قرار میدهد. بنا بر دلایلی در تعداد بیشماری از برنامههای دانشگاهی به شاهکار کار اشاره میشود: این اثر یک شیرجۀ عمیق در تاریخ است، آن را به عنوان یک رشتۀ مورد مطالعه در نظر میگیرد و مبانی این موضوع را همانطور که در دنیای مدرن وجود دارد، بنیانگذاری میکند.
نوشتۀ کارل مارکس
گرچه مارکس در درجۀ اول به عنوان یک نظریهپرداز سیاسی در نظر گرفته میشود، اما بسیاری از تفکرات مارکسیستی با توجه به سیستمها و اصول اقتصادی میتواند وسیلهای برای درک تاریخ باشد. در این متن اثرگذار، مارکس استدلال میکند که تمام تاریخ توسط مبارزات بین طبقۀ کارگر پرولتاریا و بورژوازی سرمایهدار تعریف شده است. از نظر مارکس، ساختارهای اقتصادی توسط روابط بین طبقات تعریف شدهاند و انقلابهای مختلفی که در طول تاریخ به وقوع پیوستهاند ناشی از تضاد بین این دو گروه بوده است. همانطور که مارکس در مقالۀ خود در سال 1852 هجدهمین برومر لوئیس بناپارت بیان میکند: «تاریخ تکرار میشود، اول به عنوان تراژدیو سپس به عنوان نمایشی خندهآور»، در این اثر نیز او این موارد را با وضوح قابلتوجهی تکرار میکند. یک امتیاز مثبت دیگر برای این کتاب این است که در ابتدا به عنوان جزوهای در نظر گرفته شده بود و در کمتر از 100 صفحه ارائه شد، بنابراین شما برای آشنا نشدن با یکی از بزرگترین متفکران تاریخ مدرن توجیهی ندارید.
نوشتۀ ادوارد سعید
ادوارد سعید که فرد مهمی در زمینۀ مطالعات سیاسی و تاریخی خاورمیانه میباشد، اصطلاح «شرقشناسی» را برای توصیف و تصویرسازی کوتهبینانه و تمسخرآمیز غربیها و به تصویر کشیدن «شرق» ابداع کرد. این کتاب توضیحی در مورد این مفهوم و کاربرد این چارچوب برای درک پویایی قدرت جهانی بین شرق و غرب است. بسیاری از مردم شرقشناسی را به عنوان متنی چالشبرانگیز میدانند اما اجازه ندهید که اینم توصیف شما را از مطالعۀ آن دلسرد کند؛ وقتی به خود بیایید و ببینید که اکنون تاریخ جهان را به شکل دیگری میبینید، متوجه ارزش آن خواهید شد.
نوشتۀ جیمز دبلیو لوون
چنان راز بزرگی به نظر نمیآید که برنامۀ درسی مدارس ایالات متحده کمی مغرضانه باشد. دولتها تمایل دارند که کتابهای درسی تاریخ را به نفع خود بازنویسی کنند و دولت ایالات متحده نیز از این قاعده مستثنی نیست. سکوت دربارۀ برخی جزئیات و قسمتها ایالات متحده را به کشوری که امروز هست تبدیل کرده است. لوون با تمرکز ویژهای بر جنگ داخلی آمریکا، بومیان آمریکا و تجارت بردههای آتلانتیک سعی میکند وقایعی را که در آنها شهرکنشینان سفیدپوست به عنوان قهرمان و بقیۀ افراد به عنوان انسانهایی بیتمدن و وحشی نشان داده شدهاند، مورد بررسی قرار داده و این تصویر را از بین ببرد. خواندن این کتاب برای هر کسی که میخواهد پیشفرضهای خود را در مورد تاریخ آمریکا و جایگاه والای «قهرمانان» آمریکایی به چالش بکشد، ضروری به نظر میرسد.
نوشتۀ تمیم انصاری
وقتی اغلب اوقات از دریچۀ غرب به تاریخ نگاه میشود، خواندن موارد جایگزین برای به چالش کشیدن این درک اساسی از گذشته ضروری است. کتاب سرنوشت مختل شده دقیقا همین کار را میکند. این اثر با محوریت بازخوانی اسلامی وقایع تاریخی، ایدههای پیشساخته در مورد سلطۀ غرب، استعمار و تصویرهای کلیشهای از فرهنگ و سنتهای اسلامی را به چالش میکشد. انصاری در مورد تاریخ جهان اسلام از زمان حضرت محمد، و سپس امپراتوریهای مختلف حاکم بر منطقۀ خاورمیانه و فراتر از آن، تا درگیریهای معاصر و جایگاه اسلام در جهان مدرن بحث میکند.
نوشتۀ مارک کورلانسکی
اگر فکر میکنید نمک فقط مادهای مفید برای سرخ کردن سیبزمینی است، اجازه دهید مارک کورلانسکی روزنامهنگار خلاف این موضوع را به شما اثبات کند. در این کتاب، کورلانسکی با استفاده از یک روایت شگفتآور از نمک، اساس تمدن را ترسیم میکند. بسیاری از سکونتگاههای اولیۀ بشر به دلیل خواص مفید و فراوان نمک در مجاورت منابع طبیعی آن تاسیس شدند. این مادۀ معدنی بسیار شگفتآور و با ارزش همچنان نقش مهمی در جوامع ایفا میکند. در دوران باستان از نمک به عنوان وسیلۀ داد و ستد استفاده میشد. همچنین به خاطر خواص نگهدارندهای که این مادۀ بیضرر داشت (که به تمدنهای باستانی امکان ذخیرۀ مواد غذایی ضروری را در طول زمستان میداد)، همیشه برای سلامتی و ثروت جوامع در سرتاسر جهان مورد استفاده قرار میگرفته است.
نوشتۀ بیل برایسون
با توجه به اینکه بیش از 16 میلیون نسخه از کتابهای این نویسنده به فروش رسیده است، شما احتمالا از قبل با کارهای برایسون مثل مستند سفرهایش به سراسر جهان یا تفکرات او دربارۀ تنوع درخشان فرهنگها در جهان آشنایی دارید. اگرچه از او در درجۀ اول به عنوان یک نویسنده در مورد سفر یاد میشود، اما او در تاریخ نیز دستی داشته است و کتاب تاریخچۀ کوتاهی از تقریبا همه چیز را که به طور خاص بر کشفیات علمی بسیار قدیمی و تاثیرگذار بر جامعۀ بشری تمرکز دارد، نوشته است. از تئوری کوانتوم گرفته تا انقراض جمعی، برایسون این شگفتیهای معجزهآسا، ناگهانی و گاه شوم را از دستاوردهای انسان با شوخطبعی و فراست بازگو میکند. اگر کتابی وجود داشته باشد که هنگام خواندن آن مرتبا به هر کسی که از کنارتان رد میشود بگویید «آیا میتوانید این را باور کنید؟» این همان کتاب خواهد بود!
نوشتۀ لینکلن پین
توانایی یک ملت در غلبه کردن بر دریاها همیشه یک علامت اعتبار و عظمت برای آنها بوده است، به خصوص برای امپراتوریهایی که میخواستند مرزهای خود را گسترش دهند و ملتهایی که خواهان تجارت کردن و برقراری ارتباط با مردم دیگر بودند. پین در کتاب خود میگوید که چگونه بسیاری از جوامع در تبدیل اعماق مبهم اقیانوس از مانعی طبیعی به وسیلهای برای حمل کالا، مردم و ایدهها عمل کردند. او در کتاب خود از ساکنان بینالنهرین که میخواستند با همسایگان خود در اژه باستان و مصر تجارت کنند تا مردم آسیای شرقی که توانستند تکنیکهای کشتیسازی خود را به خوبی برای تسخیر سرزمینهای دیگر به کار بندند، سخن به میان آورده است.
نوشتۀ آمارتیا سن
در این مجموعۀ متشکل از شانزده بخش، اقتصاددان ارجمند، آمارتیا سن، شبه قارۀ هند را با تمرکز ویژه بر تاریخ و فرهنگ غنی که این کشور را به کشور امروزی تبدیل کرده است، مورد بررسی قرار میدهد. عنوان این کتاب به چیزی اشاره دارد که سن معتقد است در بحث مربوط به کشور هند بحثی اساسی است و آن موضوع تاثیر انتقاد سازنده بر پیشرفت بیشتر است. سن در مقالههای خود، تجزیه و تحلیل دقیق و قابل توجهی را در مورد موضوعاتی پیرامون طبیعت سنتهای هندو و عمده اختلافات اقتصادی موجود در مناطق خاص امروزی (و اینکه ریشهی آنها چیست) ارائه میدهد که سایر دانشگاهیان اغلب با احتیاط از این موارد سخن به میان آوردهاند. چه در این موضوع متخصص باشید چه تازه وارد، مطمئنا از نوشتههای تاثیرگذار سن چیزی خواهید آموخت.
نوشتۀ کامیلا تاونسند
از ویژگیهای آمریکای مرکزی قبل از استعمار و در زمانی که توسط آزتکها اداره میشد، نوآوری و پیشرفت قابلتوجه این کشور بود. با این حال مورخان غربی اغلب در پذیرش این موضوع موفق نبودهاند و یا از نظر علمی توجه زیادی به این منطقه و امپراتوریهای باستان آن نشان ندادهاند. علاوه بر این، تاریخ مردم مکزیک که توسط اسپانیاییها بازگو شده است، اغلب به نسخههای کلیشهای و رفع و رجوع شدۀ وقایع پرداخته است. تاونسند در این کتاب تنها با استفاده از منابع و اسنادی که توسط خود مردم آزتک به زبان ناهواتل نوشته شده است تاریخچهای را در مورد آنها ارائه میدهد. آنچه از این کتاب نتیجه گرفته میشود، تفسیر قدرتمندی از تاریخ آزتک است که برای مبتدیان و علاقهمندان همیشگی به این موضوعات به یک اندازه لذتبخش و گیرا میباشد.
نوشتۀ کارا کونی
وقتی به ملکههای مصر باستان فکر میکنید، احتمالا کلئوپاترا به ذهن شما خطور میکند؛ اما آیا میدانستید که سلسلههای مختلف مصر تعداد زیادی از این زنان برجسته را به خود دیده است؟ کونی در این کتاب توجهات را از سمت فراعنۀ مصر که همیشه مورد بحث قرار گرفتهاند به سمت افرادی مانند حتشپسوت، نفرتیتی و کلئوپاترا که همگی فرماندهان ارتشهای بزرگی در مصر بودند، بر تسخیر سرزمینهای جدید نظارت میکردند و سیستمهای اقتصادی نوآورانهای را پیادهسازی کردهاند معطوف میسازد. در این کتاب جذاب، کونی اطلاعات بیشتری دربارۀ این شخصیتهای پیچیده ارائه میدهد و بررسی میکند که چرا امپراتوریهای باستان بسیار مصر بر قرار دادن زنان قدرتمند در حاشیۀ تاریخ مصر بودهاند.
نوشتۀ ادوارد گیبون
اگر از علاقهمندان به پژوهشهای عمیق و پرمایه در مورد تاریخ باستان هستید، این جلد از دانشنامۀ کلاسیک گیبون دربارۀ امپراتوری روم برای شما بسیار مناسب است. اگرچه این کتاب در سال 1776 منتشر شده است اما هنوز هم مورخان نوشتههای گیبون در مورد امپراتوری روم را تحسین میکنند. این جلد و پنج جلد دیگر از این اثر فاخر، از جامعترین و برجستهترین آثار در این زمینه محسوب میشوند. گیبون نظریههایی را در مورد چگونگی و چرایی سقوط امپرطوری روم و تسلیم شدن به بربرها ارائه میدهد و این استدلال را دارد که این امر عمدتا به خاطر کاهش «فضیلت مدنی» در فرهنگ روم اتفاق افتاد. اگر این کتاب علاقۀ شما را برانگیخت، ما پیشنهاد میکنیم که مطالعه را با جلد اول شروع کنید تا متوجه شوید که گیبون دقیقا «فضیلت» را چه چیزی میداند و دلیل از بین رفتن آن را چطور تعریف میکند.
نوشتۀ جینگ لیو
باور کنید یا نه، کتابهای تاریخی همیشه به صورت کتابهای قطور و پر از پاورقی نیستند. جینگ لیو که اهل پکن است این کتاب طنز را به شیوهای سرگرمکننده و قابل فهم برای هر کسی که به تاریخ چین علاقه دارد نوشته است (اما هنوز آمادگی لازم برای پرداختن به یک کتاب 800 صفحهای در این زمینه را ندارد). این کتاب با پرداختن به حدود 3000 سال از تاریخ باستان، در مورد جادۀ ابریشم، تولد کنفوسیونیسم و دائوئیسم، جنگهای داخلی متعدد چین و روند اتحاد امروزی مینویسد.
نوشتۀ پیتر فرانکوپن
جادۀ ابریشم، شریان تجاری که از اروپا آغاز شده و از طریق روسیه به آسیا (و وسیلهای حیاتی برای اتصال غرب به شرق) میرسد، برای سالها مورد توجه مورخان دنیای قدیم بوده است. در این کتاب، فرانکوپن یک قدم فراتر میگذارد و ادعا میکند که در طول تاریخ بیش از یک جادۀ ابریشم وجود داشته است و این منطقه از دریای مدیترانه تا چین (عراق امروزی، ایران و افغانستان) ادامه دارد و همچنان به عنوان تقاطع تمدن و مرکز امور جهانی به شمار میآید. فرانکوپن به طرز قانعکنندهای استدلال میکند که وقتی مورخان در مورد مراکز قدرت و چگونگی تغییر آنها در طول زمان نظریه میدهند باید به این منطقه توجه بیشتری کنند. این یک استدلال قانعکننده است و استدلالی است که در تحقیق و نوشتۀ جذاب فرانکوپن به آن پرداخته شده است.
نوشتۀ شیخ آنتا دیوپ
شیخ آنتا دیوپ، مورخ، انسانشناس، فیزیکدان و سیاستمدار سنگالی، زندگی کاری خود را وقف مطالعۀ فرهنگ آفریقایی پیش از استعمار و ریشههای تمدن بشری کرد. این کتاب، بدون شک به عنوان تاثیرگذارترین اثر وی، مقایسههایی را بین امپراتوریهای اروپا و جوامعی که تمدنهای آفریقایی در آنها حاکم است و اغلب نادیده گرفته شدهاند، ارائه میدهد. دیوپ به طور دقیق بیان میدارد که آفریقا بیش از نیروی کار و منابع طبیعی استثمار شدۀ خود، به پیشرفت جهان کمک کرده است. بنابراین، این کتاب در تلاش است تا مسیر دانش ما را از دورهای که اغلب متفکران غیرآفریقایی از آن با عناوینی مثل «غیرمتمدن» و «وحشیانه» یاد میکنند و با توجه زیادی به جزئیات آن را مورد تمسخر قرار میدهند، تغییر دهد.
نوشتۀ کریستوفر هیبرت
فلورانس که محل تولد رنسانس است شاید مشهورترین مکان به عنوان مهد هنر، مجسمهسازی و معماری مورد احترام اشخاصی مثل میکل آنژ و لئوناردو باشد اما در قرن پانزدهم میلادی، کاخ مدیچی نیز مکان مهمی به شمار میآمد. این مکان متعلق به یکی از قدرتمندترین خانوادههای بانکدار در اروپا بود. با روی کار آمدن کوزیمو د مدیچی در دهۀ 1430، هیبرت به شرح وقایع چشمگیری از خانوادهای میپردازد که بر شهری سلطه داشتند که در آن خانوادههای بازرگان برای نفوذ سیاسی و اجتماعی به هر کاری دست میزدند و اعلب هم پایانی خونین داشتند. (هشدار لو رفتن داستان، البته اگر بتوان تاریخ را لو داد) مانند هر دورۀ باشکوهی، مدیچیها هم یک سقوط تماشایی داشتند. سرنوشت آنها هم مثل نوعی سریال آبکی بود که نباید داستان آن را با موضوع دسیسههای خانوادگی و اثر مخرب پول از دست داد.
نوشتۀ دن جونز
آیا از تاریخ انگلیس نماد ماندگارتری از سلطنت قرون وسطی و جنگهای گل سرخ وجود دارد؟ اگرچه شخصیتها و وقایع تاریخی اغلب در فیلمهای تلویزیونی، نمایشنامهها و کتابها به تصویر کشیده شدهاند اما در مورد خانۀ پلانتاژنهها که از قرن 12 تا 15 سلطنت میکردند، اطلاعات کمی در دست است. دورۀ حکومت آنها پر از ماجراهای سلطنتی، دسیسه و اختلافات داخلی بود. . برای یک خواندن یک روایت طنز و کنایهآمیز از کل امتحانات سخت، این کتاب را از دست ندهید. جونز با مهارت و جذابیتی خیرهکننده با داستانپردازی به این موضوع میپردازد تا جایی که شما به عنوان خواننده احساس میکنید که در حال خواندن یک رمان هستید نه یک کتاب غیرداستانی.
نوشتۀ رابرت سی آلن
احتمالا انقلاب صنعتی مهمترین پدیدۀ تاریخ معاصر است. این پدیده از قرن هجدهم در انگلیس آغاز شد، جایی که اختراعاتی مانند دستگاه بافندگی مکانیکی و موتور بخار معرفی و باعث تغییر ماهیت کار و تولید شدند. اما چرا این اتفاق در انگلیس رخ داد و آن دقیقا چگونه باعث تغییر چیزها شد؟ این سوالات در کتاب آموزندۀ رابرت سی آلن به طور شفاف پاسخ داده شده است. کتاب انقلاب صنعتی انگلیس در چشمانداز جهانی، همۀ موارد را از پیششرطهای رشد گرفته تا صنایع و تجارتهای حاصل از آنها پوشش داده است. موضوعات این کتاب اگرچه کمی به جنبۀ دانشگاهی و آموزشی متمایل است اما دانش ارزشمندی را فراهم میکند که به درک بهتر شما از جهان تولید انبوه و پرمصرف امروز میانجامد.
نوشۀ هوارد زین
برای مروری بر تاریخ ایالات متحده، این نوشتۀ تاثیرگذار را از هوارد زین، مورخ و دانشمند سیاسی دنبال کنید. دلیلی که این کتاب اغلب به عنوان واحد درسی اجباری به دورههای تاریخ دبیرستان و دانشگاه اختصاص داده میشود به چالش کشیده شدن خوانندۀ آن برای تجدیدنظر کردن دربارۀ گفتههای شنیده شده تا آن روز در مورد گذشتۀ آمریکا است. این کتاب به جای تمرکز بر مردان «بزرگ» و دستاوردهای آنها، به طور قاطعانهای به شرایط اجتماعی و تغییرات اتفاق افتاده در چند قرن گذشته میپردازد. با بررسی انگیزههای پشت حوادثی مانند جنگ داخلی و مداخلات بینالمللی ایالات متحده در قرن 20، زین نشان میدهد که گرچه وطنپرستی و اخلاق برای توجیه جنبشهای اجتماعی و جنگهای آمریکا مورد استفاده قرار گرفته است اما این اغلب رشد اقتصادی و مالاندوزی بوده است که تصمیمگیریهای رهبران را تحت تاثیر خود قرار داده است.
نوشتۀ دی براون
در سال 1890، در کنار نهر ووندد نی مردم لاکوتا برای محافظت از وطن خود در مقابل ارتش متجاوز آمریکا قرار گرفتند. آنچه به دنبال آن رخ داد، قتل عامی بود که برای دههها به عنوان یک پیروزی قهرمانانه قلمداد میشد. این نمونهای است از این که به راستی تاریخ توسط فاتحان شکل میگیرد، مگر اینکه شخص دیگری صحبت کند. در سال 2010، دی براون این کار را انجام داد و در کتاب قلب مرا در ووندد نی دفن کن به بررسی رفتار استعمارگری پرداخت که بومیان آمریکایی در اواخر قرن 19 متحمل شدند. براون با استفاده از سوابق شورا و گزارشهای شخصی افراد قبایل مختلف بومی آمریکا نشان میدهد که دولت ایالات متحده تا چه اندازه برای این جوامع مخرب بوده است. مهاجران سفیدپوست به بهانۀ سرنوشت آشکار و ایجاد زیرساختهای جدید، فرهنگ و میراث بومیان این منطقه را از بین بردند. این چیزی است که متاسفانه هنوز هم بسیار آشنا است و دلیلی بر هرچه بیشتر خواندن این کتاب میشود.
نوشتۀ ایبرام اکس کندی
اگرچه این کتاب یک کتاب کاملا تاریخی نیست اما اگر بخواهید جنبههای پنهان تاریخ را کشف کنید، چهارصد روح مطمئنا مناسب است. این مجموعه از مقالات، تاملات شخصی و داستانهای کوتاه توسط نود نویسندۀ مختلف نوشته شده است که همگی بینش منحصر به فردی در مورد تجربیات سیاهپوستان در طول تاریخ داشتهاند. کندی و بلین با کنار هم قرار دادن احساسات و دیدگاههای مختلف از درد بردهداری و میراث آن تا اشعار از صمیم دل نسلهای جوان کار درخشانی انجام دادهاند. اگر به دنبال آثاری از ادبیات و داستاننویسی آفریقایی آمریکایی در یک نگاه هستید، این کتاب را از دست ندهید.
نوشتۀ ادواردو گالیانو
بیثباتیهای آمریکای لاتین طی قرن گذشته عمدتا از گذشتۀ متلاطم و خشونتآمیز آن ناشی شده است، به همین دلیل سرزمین و مردم آن توسط قدرتهای استعماری اروپا و به دنبال آن مداخلهگرایی آمریکا مورد استثمار قرار گرفته است. در این کتاب، ادوراد گالیانو، روزنامهنگار اروگوئهای با اشتیاق و به طرز قانعکنندهای این تاریخ را بازگو میکند و آن را در دسترس خوانندگان امروزی قرار میدهد. هنوز مردد هستید؟ اجازه دهید پیشگفتار ایزابل آلنده، پدیدۀ ادبیات آمریکای لاتین شما را متقاعد کند «گالیانو استثمار وحشیانه را محکوم میکند اما این کتاب در توصیف همبستگی و ظرفیت بقای انسانی در میان بدترین نوع ویرانگری تقریبا شاعرانه است».
نوشتۀ الاودا اکویانو
اگرچه این زندگینامه در اواخر قرن هجدهم منتشر شد اما هنوز هم در حال تجدید چاپ است. این کتاب در مورد زندگی اکویانو، بردهای است که از روستای خود در نیجریه ربوده و به انگلیس قاچاق شد. در آن سرزمین خارجی، او بارها و بارها مثل یک کالا خرید و فروش شد اما باز هم برای یافتن آزادی و تعریف هویت خود در برابر ناملایمات مبارزه کرد. دقت این داستان زیر سوال رفته است به همین دلیل نسخههای تجدید چاپ شده حاوی پاورقی و جزئیات اضافی برای توضیح بهتر فضا و اوضاع اجتماعی آن زمان هستند. صرف نظر از این، سبک روایی کتاب آن را به یک مطالعۀ مسحورکننده تبدیل کرده و خوانندگان را در جهان انگلستان گرجستانی و وحشت تجارت بردهها در آنسوی اقیانوس اطلس غرق میکند.
نوشتۀ جان رید
اگر به روایت مستقیم سرگذشت افرادی که لحظات تاریخی را تجربه کردهاند علاقه دارید، این کتاب برای شماست. ده روزی که دنیا را تکان داد در سال 1919 منتشر شد. این کتاب خاطرات سیاسی هیجانانگیز فردی است که شاهد وقوع انقلاب اکتبر در سنپترزبورگ روسیه بود. رید یک سوسیالیست و خبرنگار روزنامه بود که با افرادی مانند لنین و تروتسکی، یعنی همان درونیترین اعضای بلشویکها ارتباط نزدیکی داشت. بنابراین گزارش وی از انقلاب دیدگاه بسیار منحصر به فردی را ارائه میدهد چون دیدگاهی از جانب افراد خودی و غیرخودی است. اگرچه رید نتوانسته است به بیطرفی یک روزنامهنگار باشد باز هم این کتاب یک دیدگاه مفید در مورد یکی از مهمترین لحظات تاریخ معاصر است.
باربارا دبلیو تاکمن
اگر طرفدار کتابهای تاریخی باشید احتمالا اسم باربارا تاکمن را شنیدهاید. او یک مورخ و نویسنده بود که دو بار برندۀ جایزه پولیتزر شد که یک بار آن برای نوشتن همین کتاب بود. تاکمن در توپهای ماه اوت، به شرح آغاز جنگ جهانی اول میپردازد. او ابتدا با بررسی اتحادها و برنامههای نظامی که هر کشور در صورت وقوع جنگ داشته است نشان میدهد که قبل از انتشار اعلامیهها و اولین نبردها در جبهههای مختلف این لحظه چه حساسیتی داشته است. مضمون نظامی این کتاب نتوانسته است بیان کتاب را خشک و بیروح کند با این حال باز هم تاکمن اجازه داده است تا داستان، خواننده را به خود جذب کند و مسحور سازد. تاکمن به عنوان نوۀ سفیر آمریکا در امپراتوری عثمانی، هنگام شروع جنگ در قسطنطنیه بود و در نتیجه، کار او جاذبۀ کار کسی را گرفت که در بطن ماجرا حضور داشت.
نوشتۀ مارتین مردیت
از زمان جنگ جهانی دوم، آفریقا شاهد موجهای مختلفی از جنبشهای استقلالطلبی بوده است. اگر امیدی هم به وجود میآمد، اثرات استعمار اغلب اوقات زندگی پس از استقلال در آفریقا را ناپایدار و خطرناک میکرد. مارتین مردیت به جزئیات این میراث و چگونگی عملکرد آن در دوران پس از استقلال میپردازد. او به جای تمرکز بر کشورها به صورت جداگانه، دامنۀ مطالعۀ خود را در گسترش داده و مروری جامع از این قاره را ارائه میدهد. از این رو این کتاب برای هر کسی که به تازگی به مطالعۀ تاریخ جدید آفریقا پرداخته است، به عنوان یک منبع اساسی استفاده میشود.
نوشتۀ اریک هابسبام
اریک هابسبام مورخ مارکسیست معروفی است بنابراین جای تعجب نیست که نوشتۀ او در مورد تاریخ قرن بیستم به جنبۀ مهمی تبدیل شده باشد. عصر نهایتها در مورد شکستهاست؛ شکست کمونیسم، سوسیالیسم دولتی، سرمایهداری بازار و حتی ملیگرایی.
هابسبام با تقسیم قرن به سه بخش عصر فاجعه، عصر طلایی و زمین لغزش، قدرتهای غربی و کشمکشهای آنها را با جنگهای جهانی، شکستهای اقتصادی و قوانین جدید جهانی که باعث از دست رفتن مستعمرات و نفوذشان شد را دنبال میکند. به جای آنها، سیستم های جدید به درجۀ بالایی از اهمیت دست یافتند، اگرچه کاستیهای اساسی را نیز به وجود آوردند که دوام آنها را دشوار میکرد. عصر نهایتها یک داستان سرگرمکننده نیست اما چشمانداز جالبی را از تاریخ جهان مدرن ارائه میدهد. اگر علاقهمند به تفسیرهای سختگیرانۀ اجتماعی هستید، قطعا باید این کتاب را انتخاب کنید.
نوشتۀ ویت تان نون
جنگ ویتنام، همانطور که در ایالات متحده معمولا به این نام خوانده میشود، هنوز هم در تصورات آمریکایی مسئلۀ مهمی به شمار میآید. در حالی که اغلب به آسیبها و برادری سربازان آمریکایی در جنگلهای گرمسیری ویتنام پرداخته شده است، اما به طرز شرمآورانهای در مورد رنجهای مردم ویتنام چه آنهایی که در ویتنام باقی ماندند و چه آنهایی که در نهایت با قایق از آنجا فرار کردند سخن زیادی به میان نیامده است.
شکاف موجود در جریان اصلی خاطرات این جنگ به شدت سیاسی، همان چیزی است که ویت تان نون در کتاب غیرداستانی خود با عنوان «هیچ چیز هرگز نمیمیرد» به آن پرداخته است. نون که خودش در اواخر این جنگ زندگی کرده است، دیدگاهی را ارائه میدهد که اغلب بر آن سرپوش گذاشته شده است. وی از طریق این نوشتۀ خود به خوانندگان یادآوری میکند که تاریخ همانطور که میدانیم اکثر اوقات گزینش شده و طرفدارانه است اما نباید فراموش شود که تاریخ فراتر از اتفاقاتی است که ما خودآگاهانه به ذهن میسپاریم. همچنین تاریخ بیان میکند که چرا ما وقایع خاص را به یاد میآوریم و چگونه انگیزههای شوم سیاسی در این انتخاب اثر میگذارند.
نوشتۀ ایوان اوسنوس
تاریخ همیشه هم مربوط به گذشتههای دور نیست، برای مثال تاریخ معاصر چین با چنین تغییرات سریعی که طی چند دهۀ گذشته داشته است سال به سال جذابتر میشود. به دنبال اصلاحات اقتصادی در دهۀ 1980، چین رشد چشمگیری کسب نمود و به یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان تبدیل شد. اما این پیشرفت همچنین به این معنی بود که حزب کمونیست دیگر نمیتوانست گفتمانهای مردم را مانند قبل تحت کنترل خود داشته باشد. در کتاب عصر جاهطلبی، ایوان اوسنوس با اشاره به مشاهدات دست اول خود به عنوان یک روزنامهنگار در چین، در مورد تحول اخیر آرمانها و برنامههای مردم این کشور برای پیشرفت از طریق تحصیل، کار، میزان مصرف و ارتباطات صحبت میکند.
نوشتۀ سیدیا هارتمن
هارتمن، محقق ارجمند ادبیات و تاریخ آفریقایی-آمریکایی، آثار زیادی در زمینۀ اقدامات و میراث بردهداری در ایالات متحده تولید کرده است. اما زندگیهای عصیانگرایانه، تجربیات زیبا یکی از پرمایهترین آثاری است که وی در مورد زندگی زنان سیاهپوست در اواخر قرن نوزدهم در نیویورک و فیلادلفیا نوشته است. هارتمن با نگاهی به مفهوم و درک مساول جنسی در این جوامع دریافت که علیرغم محکومیتهای اعمال شده توسط دولت، فضایی برای زنان وجود دارد تا مالک جنسیت و هویت جنسیتی خود باشند. این یک فضای کوچک بود و اگر کسی به بررسی تفاوتهای ظریف زندگی شهرنشینی دهۀ 1890 اهمیت نمیداد، فراموش میشد؛ اما این کتاب این اطمینان را میدهد که هرگز نمیتوان آنها را در حاشیه نگه داشت.
نوشتۀ دیوید اولوسوگا
این کتاب که برای همراهی با مستندی چهار قسمتی با همین نام نوشته شد، برای همۀ علاقهمندان به تاریخ انگلیس توصیه میشود. درک مشترک از تاریخ این کشور جزیرهای معمولا مربوط به فتوحات دریایی و سلطنتهای طولانی مدت آن است. اما خدمتکاران و بردهها یعنی مردمی که در حقیقت آنها هستند که کار و نبرد میکنند چه میشوند؟ افرادی که از طریق مبادلات استعماری به اینجا منتقل شدهاند، چه میشوند؟ اولوسوگا با بازنگری در تاریخ انگلیس و با نگاهی به امواج مهاجرت، مروری جامع بر پیچیدگی انگلیسیهای سیاه در انگلستان دارد، گروهی که داستانهای آنها اغلب پنهان است. وی همچنین نشان میدهد که این افراد در توسعۀ ملت عضوی جداییناپذیر بوده و هستند و از این رو نباید فراموش شوند.
نوشتۀ اریک لارسن
برای کسانی که از داستانسرایی لذت میبرند، این کتاب تاریخی هیجانانگیز که سبک رمان نوشته شده است پیشنهاد میشود. این کتاب روایتگر ماجرای مردی به نام اچ اچ هولمز است که به عنوان یکی از اولین قاتلان سریالی مدرن شناخته میشود. هولمز فقط به جرم یک قتل محکوم شد اما گمان میرود که حداقل 27 قربانی داشته و آنها را در هتل خود به نام ورلدز فیر هتل به دام میانداخته است. نمایشگاه جهانی کلمبیا در سال 1893 در شیکاگو محل وقوع ماجرای شیطان در شهر سفید است و از دیدگاه طراحانی که در نمایشگاه مشارکت داشتند نوشته شده است. این اثر هم مثل کتاب بیگانه دارای تعلیق است و همچنین از هیجان و ناپایداری مراحل اولیۀ شهرنشینی خبر میدهد و در آن ترکیبی شگفتانگیز از رمز و راز و جنایت واقعی گرد هم آمده است.
نوشتۀ استفان شلزینجر
در سال 1954، آربنز رئیس جمهور گواتمالا سرنگون شد. همانند بسیاری از کودتاهای دوران جنگ سرد در آسیا و آمریکای لاتین، ایالات متحده نقش زیادی در این توطئه داشت. حتی به طرز غیرمنطقیتری، یکی از نیروهای اصلی که برای این مداخله لابی میکرد کمپانی یونایتد فروت بود که از استثمار نیروی کار در گواتمالا بهره میبرد. نتیجۀ این کار نصب یک دولت غیر دموکراتیک و ظالمانه بود که به دنبال آن ناآرامیهای سیاسی بسیار شدیدتر شد و در نهایت یک جنگ داخلی طولانی مدت رخ داد. میوۀ تلخ با تاکید بر پارانویای شدیدی که زمینهساز بسیاری از تصمیمات در طول جنگ سرد شد به دلایل منطقی (شاید بهتر باشد بگوییم دلایل غیرمنطقی) مشارکت ایالات متحده در این کودتا میپردازد.